Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виплата зарплати раз на місяць

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплата зарплати раз на місяць

 

Підприємство виплачує зарплату один раз на місяць, а не два рази, як це передбачено законодавством. Які штрафні санкції передбачено за таке порушення?

(м. Одеса)

 

Відповідно до

ст. 115 КЗпП і 24 Закону про оплату праці заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів .

Отже, якщо на підприємстві немає колективного договору, то виплата заробітної плати працівникам не може бути рідше двох разів на місяць, а проміжок часу між виплатами не повинен перевищувати 16 днів. Зауважимо: за наявності колективного договору на підприємстві, в якому встановлено більші порівняно із законодавством строки виплати заробітної плати, це буде розцінено як умови договору, що погіршують положення працівників, а тому такі умови через

ст. 9 КЗпП буде визнано недійсними.

Отже, виплачуючи заробітну плату один раз на місяць, підприємство порушує законодавчо встановлені строки виплати заробітної плати.

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати

частиною першою ст. 41 КпАП установлено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, що накладається на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності та суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від 15 до 50 нмдг (від 255 до 850 грн.). Звертає на це увагу й Мінпраці (див. лист від 06.09.2007 р. № 556/13/155-07).

Контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюють

державні інспектори праці — посадові особи Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю та територіальних державних інспекцій праці. Реалізація державними інспекторами праці цієї функції здійснюється шляхом проведення планових та позапланових перевірок роботодавців, у результаті яких може бути виявлено порушення роботодавцями встановлених строків виплати заробітної плати.

За результатами перевірки державні інспектори праці складають

акт перевірки (за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 72), і в разі виявлення факту порушення законодавства про працю — припису про усунення виявлених порушень (за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 72).

У приписі зазначаються порушення відповідно до висновків акта і в резолютивній частині окремо встановлюється строк усунення кожного з порушень (як правило, він становить один місяць) із зазначенням строку інформування інспектора праці письмово про вжиті заходи щодо виконання припису.

Після закінчення строку, визначеного приписом для усунення виявлених порушень, інспектор праці має право на проведення повторної

контрольної перевірки виконання припису.

Крім того, відповідно до

п.п. 4.5 п. 4 Порядку № 72 за результатами перевірки виконання припису інспектор праці може скласти протокол про адміністративне правопорушення внаслідок порушення вимог законодавства про працю згідно з частиною першою ст. 41 КпАП.

Виходячи з роз’яснень

Мінпраці, наведених у листі від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 41), протокол про адміністративне правопорушення інспектор праці може скласти і після першої перевірки.

Після оформлення та підписання зазначеного протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для направлення до суду.

Згідно зі

ст. 221 КпАП тільки судом може бути винесено рішення про накладення адміністративного штрафу за порушення частини першої ст. 41 КпАП.

Зауважимо: штраф за адміністративне порушення може бути накладено

не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — два місяці з дня його виявлення (ст. 38 КпАП).

Порушення строків виплати заробітної плати вважається триваючим правопорушенням

, оскільки його вчинення починається з моменту, коли заробітну плату має бути виплачено працівнику (у строки, установлені законом або колективним договором) і продовжується доти, поки роботодавець її не виплатить або поки факт правопорушення не буде виявлено відповідною посадовою особою (лист Мінпраці від 28.08.2002 р. № 06/2-4/196). Це означає, що адміністративне стягнення за порушення строків виплати заробітної плати може бути застосовано протягом двох місяців із дня, коли зарплату виплачено (у цьому випадку триваюче правопорушення вважатиметься таким, що припинилося // див. лист Мін’юсту від 01.12.2003 р. № 22-34-1465) або, якщо її так і не виплачено, з моменту виявлення порушення інспектором праці. При цьому моментом виявлення порушення слід вважати день підписання акта перевірки, в якому зафіксовано порушення строків виплати заробітної плати.

Ольга Маханько, економіст-аналітик
Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі