Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Про необхідність установлення ліміту каси

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Про необхідність установлення ліміту каси

 

На підприємстві не встановлено ліміт каси. Усі розрахунки з контрагентами підприємством проводяться в безготівковій формі. Грошові кошти наприкінці робочого дня в касі підприємства не залишаються. Податковий інспектор стверджує, що необхідно встановити мінімальний ліміт у розмірі 170 грн. Чи має рацію інспектор? Як правильно розрахувати ліміт каси?

(м. Харків)

Так, підприємству необхідно встановити ліміт каси.

Якщо ліміт каси не встановлено (незалежно від причин), то він вважається нульовим. При цьому вся готівка, що знаходиться в касі на кінець робочого дня і яку не здано підприємством відповідно до вимог

Положення № 637, вважається понадлімітною. Як відомо, наявність понадлімітних залишків загрожує підприємству штрафними санкціями, передбаченими в ст. 1 Указу № 436, а саме: за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі встановлено штраф у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

У запитанні, що розглядається, підприємство не встановило ліміт каси, але воно і не може бути оштрафовано, оскільки не перевищувало ліміт (готівки на кінець дня в касі не було). Проте це не означає, що підприємство взагалі не повинне встановлювати ліміт каси. Пояснимо чому.

Дійсно, у

п. 5.2 Положення № 637 зазначено, що встановлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно на підставі Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (додаток 2 до Положення № 637). У свою чергу, відповідно до п. 7.21 Положення № 637 у ході перевірки дотримання підприємством ліміту каси контролюючі органи визначають наявність самостійно встановленого ліміту каси і відповідність його розрахунку вимогам Положення № 637.

Отже, ліміт каси підприємству необхідно встановити, навіть якщо готівкові грошові кошти в касі підприємства на кінець дня не залишаються.

Крім того, згідно з

п. 5.14 Положення № 637 керівники підприємства несуть відповідальність за встановлення ліміту каси та за достовірність відповідних показників, зазначених у розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі. У разі порушення цієї вимоги посадових осіб підприємства можуть притягти до адміністративної відповідальності. Згідно зі ст. 1642 КпАП порушення правил ведення касових операцій спричиняє накладення штрафу в розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.), а при повторному порушенні протягом року після накладення штрафу — у розмірі від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Порядок розрахунку ліміту

визначено в розділі 5 Положення № 637. Докладно його описано у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 1.

У випадку, що розглядається, підприємство переважно веде безготівкові розрахунки, тобто готівкових надходжень воно не має. Отже, пропонуємо розрахунок ліміту проводити виходячи із середньоденної

видачі готівки. Цей спосіб розрахунку ліміту рекомендує використовувати НБУ (лист від 01.03.2005 р. № 11-111/680-1907// «Податки та бухгалтерський облік, 2005, № 19) підприємствам, які здійснюють торговельні операції виключно шляхом безготівкових розрахунків, без використання готівкових коштів при проведенні торговельних операцій (і відповідно мають нульові надходження готівкової виручки).

Показник

середньоденної видачі готівки розраховується як відношення суми фактичних витрат готівки за будь-який тримісячний період на кількість робочих днів підприємства за три місяці. До фактичних витрат готівки відносяться суми, які виплачено готівкою на різні потреби, включаючи витрати на відрядження. При цьому в розрахунку ліміту не беруть участь виплати, пов’язані з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів.

На підставі показника середньоденної видачі готівки підприємство визначає граничну суму ліміту. У межах цієї суми підприємство і встановлює ліміт каси.

Звертаємо увагу: підприємство може встановити ліміт каси в розмірі, що перевищує обчислений середньоденний показник, але не більше 10 нмдг (170 грн.). Таке право мають підприємства, в яких відповідний середньоденний показник, обчислений на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не перевищує 10 нмдг (

п. 5.4 Положення № 637).

Установлений ліміт каси затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням) підприємства.

Затверджений ліміт каси, строки здавання готівкової виручки до банку та реквізити договорів банківських рахунків підприємство зазначає в

Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі. Ця форма підписується головним (старшим) бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою).

Наталія Борщ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі