Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Дата складання податкової накладної

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дата складання податкової накладної

 

Чи вважається помилкою складання податкової накладної наприкінці місяця, якщо оплата надійшла в середині місяця?

(м. Харків)

 

Такий порядок виписування податкової накладної є порушенням.

Відповідно до

п.п. 7.2.3 Закону «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР ( далі — Закон про ПДВ) податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця. При цьому згідно з п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата

зарахування грошових коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових грошових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата

відвантаження товарів, а для робіт (послуг)дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Таким чином,

законодавчо чітко визначено дату, яку має бути зазначено в полі «Дата виписування податкової накладної» і будь-які вільності продавця при його заповненні не допустимі.

Адже це

обов’язковий реквізит податкової накладної, передбачений п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ. Відсутність хоча б одного з обов’язкових реквізитів позбавляє покупця права на включення до податкового кредиту податку на додану вартість на підставі такої податкової накладної, про що свідчать листи ВГСУ від 14.02.2002 р. № 01-8/157 і від 23.11.2001 р. № 01-8/12712.

Якщо постачальник на прохання покупця

відмовиться видати належно заповнену податкову накладну, останній має право скористатися нормами п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, який дає право покупцю додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення сум цього податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, які засвідчують факт сплати податку внаслідок придбання таких товарів (послуг).

Отримання такої скарги є підставою для проведення

позапланової виїзної перевірки постачальника для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з цього податку за такою цивільно-правовою операцією. У результаті посадових осіб продавця може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КУпАП.

Виняток зроблено для випадку

безперервної або ритмічної поставки товарів при постійних зв’язках з покупцем. Пункт 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, дозволяє виписувати зведену податкову накладну, виходячи з визначеної в договорі періодичності оплати поставленої продукції (1 раз на п’ять днів, 1 раз на десять днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної податкової накладної обов’язково додається реєстр товарно-транспортних накладних чи інших супровідних документів, за якими здійснювалися поставки товарів (послуг).

Слід зауважити, що одним з критеріїв для застосування зведених податкових накладних є (крім ритмічності поставок) визначена

періодичність оплати товарів (робіт, послуг), установлена в договорі. Отже, у договорі з постійним покупцем має бути чітко застережено періодичність оплати. Причому період, за який виписується зведена податкова накладна, повинен відповідати періодичності такої оплати за відвантажену продукцію.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі