Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Внесок засновника понад частку у статутному фонді не відображено у складі валових доходів

Редакція ПБО
Стаття

Внесок засновника понад частку у статутному фонді не відображено у складі валових доходів

 

Ситуація

У січні 2008 року засновником здійснено внесок на розвиток підприємства понад частку у статутному фонді на суму 8000 грн. Внесок на розвиток підприємства не відображено у складі валових доходів. Помилку виявлено в червні 2008 року. Діяльність підприємства у І кварталі 2008 року була прибутковою.

 

Порушення

Підприємством порушено

п.п. 4.1.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого до складу валового доходу включаються суми безповоротної фінансової допомоги, отримані платником податків у звітному періоді.

 

Аналіз ситуації

У цій ситуації бухгалтер помилково розтлумачив норми

п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток, згідно з якими не включаються до складу валових доходів суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку. Пояснимо чому.

Відповідно до

п.п. 1.28.2 Закону про податок на прибуток пряма інвестиція — це господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою.

Корпоративні права — це право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання частини прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі його ліквідації згідно з чинним законодавством (

п. 1.8 Закону про податок на прибуток).

Оскільки внесок засновника на розвиток підприємства не припускає отримання корпоративних прав, такий внесок не можна розглядати як пряму інвестицію з точки зору

Закону про податок на прибуток. Отже, застосовувати звільняючу норму п.п. 4.2.5 зазначеного документа теж не можна.

Внесок на розвиток підприємства є нічим іншим як

безповоротною фінансовою допомогою, яка включається до складу валових доходів платника податків на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток.

Допущена помилка спричинила:

— заниження валового доходу та оподатковуваного прибутку

за І квартал 2008 року на 8000 грн.;

— виникнення недоїмки з податку на прибуток у сумі

2000 грн. (8000 х 25 %)*.

* Інша справа, якщо грошові кошти буде надано засновником підприємства в межах договору про надання поворотної фінансової допомоги. У цьому випадку підприємство включить 8000 грн., які залишаться неповерненими на кінець І кварталу 2008 року, до складу

валових доходів такого звітного періоду. При поверненні фінансової допомоги засновнику воно збільшить валові витрати в податковому періоді, в якому відбулося повернення (третій абзац п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток). Отже, збільшення ВД в одному звітному періоді буде компенсовано збільшенням ВВ у іншому звітному періоді.

І, звичайно ж, податкових наслідків не буде, якщо підприємство оформить подібний внесок засновника у вигляді внеску до статутного фонду та внесе зміни до статутних документів (п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток).

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, описано в

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок № 143), та в пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181). Відповідно до зазначених документів платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявив помилки в показниках раніше поданої декларації, може виправити допущені помилки одним із двох способів:

1) у поточній декларації. При виборі цього способу виправлення помилки

в декларації за півріччя 2008 року сума неврахованих валових доходів (8000 грн.) відобразиться в ряд. 02.2 зі знаком «+». Крім цього, підприємству необхідно нарахувати 5 % штраф від суми занижених податкових зобов’язань ( 100 = 2000 х 5 %). Величину штрафу буде зазначено в ряд. 22 поточної декларації;

2)

через уточнюючий розрахунок (УР) за формою, наведеною в додатку до Порядку № 143. Цей спосіб дозволяє виправити виявлену помилку, не чекаючи строків подання декларації за півріччя 2008 року. Наведемо зразок заповнення уточнюючого розрахунку:

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за І квартал 2008 року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+8000

код

01.6

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+8000

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування  р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+8000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

 

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

2000

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

5000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

7000

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки  р. 7 х 0,05

8

100

 

Звертаємо увагу, що недоплату і штраф необхідно перерахувати до бюджету до подання уточнюючого розрахунку. Таку вимогу містить

п. 17.2 Закону № 2181. У противному разі ці суми розглядатимуться як податковий борг з відповідним застосуванням штрафних санкцій.

І ще один момент. Після подання уточнюючого розрахунку до місцевої ДПІ, значення ряд.

15 декларації за півріччя 2008 року буде збільшено на 2000 грн.

Матеріал підготувала економіст-аналітик
 Видавничого будинку «Фактор» Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі