Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Дохід від продажу посівів не зараховується до «сільгоспчастки» у загальній сумі доходу платника ФСП

Редакція ПБО
Стаття

Дохід від продажу посівів не зараховується до «сільгоспчастки» у загальній сумі доходу платника ФСП

 

Чи включається реалізація посівів пшениці при визначенні питомої ваги доходу платником ФСП до обсягу продажу сільськогосподарської продукції?

 

На це досить важливе для платників ФСП запитання з першого погляду здається очевидною відповідь про належність посівів зернових культур до сільгосппродукції. Але при поглибленому розгляді така думка спростовується.

Порядок справляння, обліку ФСП та подання до органів державної податкової служби податкових розрахунків визначає Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затверджене постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658). Згідно з п. 5 Положення № 658 сільгосппідприємства для набуття і підтвердження статусу платників ФСП до 1 лютого поточного року подають до податкової інспекції разом із розрахунком ФСП розрахунок питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній податковий рік (далі — Розрахунок питомої ваги).

Форма Розрахунку питомої ваги затверджена наказом Мінагрополітики України від 22.11.2007 р. № 818. У ньому для відображення доходів від реалізації сільськогосподарської продукції рослинництва призначено

рядок 1.1. «рослинництво». Джерелом інформації для заповнення рядка визначено суму кредитових оборотів по субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» аналітичні рахунки продукції рослинництва (без ПДВ) та кредитових оборотів по субрахунку 742 «Дохід від реалізації необоротних активів» аналітичні рахунки реалізації довгострокових біологічних активів (без ПДВ).

Характеристику рахунків бухгалтерського обліку дає Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291 (далі — Інструкція № 291). У ній зазначено, що на

субрахунку 701 узагальнюється інформація про доходи від реалізації готової продукції.

Варто зазначити, що згідно з п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затвердженого наказом МФУ від 18.11.2005 р. № 790 (далі — П(С)БО 30),

біологічний актив — це, зокрема, рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди. Безперечно, що посіви пшениці (як ярої, так і озимої) відносяться до поточних біологічних активів, якими, за визначенням П(С)БО 30, є, зокрема, біологічні активи, здатні давати сільгосппродукцію та/або додаткові біоактиви, приносити в інший спосіб економічні вигоди протягом періоду, що не перевищує 12 місяців. Тож зрозуміло, що в нашому випадку про субрахунок 742 мова не йде.

У сільськогосподарському виробництві відповідно до Інструкції № 291 для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух сільськогосподарської продукції використовується

рахунок 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», на якому обліковують продукцію, одержану від власних рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу, наприклад в дитячі садки, їдальні тощо); продукцію, яка призначена для споживання в тваринницьких підрозділах як корми або для виробництва кормів у кормоцехах; продукцію, яка вирощена для годівлі худоби, наприклад зелену масу, корм, плоди тощо, а також побічну продукцію та відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій; насіння та посадкового матеріалу, включаючи саджанці, призначені для закладання та ремонту власних насаджень.

Щодо посівів пшениці як об’єкта бухгалтерського обліку варто зазначити таке. Згідно з Інструкцією № 291 на субрахунку 211 «Поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю» ведеться облік наявності та руху

поточних біологічних активів рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. Аналітичний облік ведеться за видами (культурами) поточних біологічних активів рослинництва (посіви зернових, технічних, овочевих тощо).

Поточні біологічні активи,

справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та відображаються за первісною вартістю, крім поточних біологічних активів рослинництва, які визнаються і відображаються як незавершене виробництво. Такий підхід застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість поточних біологічних активів. Оцінка таких поточних біологічних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» (абзац другий п. 11 П(С)БО 30).

За

ключовий момент в зазначеному вище порядку розмежування бухгалтерського обліку поточних біологічних активів рослинництва слугує метод їх оцінки. Цей висновок підтверджується п. 5.19 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом МФУ від 29.12.2006 р. № 1315 (далі — Методрекомендації № 1315), яким установлено, зокрема, наступне. Поточні біологічні активи рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес їх створення не завершено , якщо їх справедливу вартість можна достовірно визначити, визнаються активом і відображаються у складі поточних біологічних активів. Поточні біологічні активи рослинництва, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, які не досягли зрілості та технологічний процес їх створення не завершено, відображаються в бухгалтерському обліку і звітності як незавершене виробництво та оцінюються за виробничою собівартістю, яка визначається відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Отже, поточні біологічні активи якими, зокрема, є й посіви пшениці, можуть відображатися

або на рахунку 23 «Виробництво» як витрати на незавершене виробництво, або на субрахунку 211 «Поточні біологічні активи». Очевидно, що незалежно від порядку обліку, продаж посівів пшениці, які знаходяться в процесі біологічних перетворень, не можна ототожнювати з поняттям реалізації сільгосппродукції. Адже згідно з П(С)БО 30 сільськогосподарською продукцією є актив, одержаний у результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

Як бачимо, визначення термінів «біологічні активи» і «сільгосппродукція» розмежовано процесом «відокремлення», під яким мається на увазі збирання врожаю. Про це зазначається і в Методрекомендаціях № 1315, в яких, зокрема, зазначено, що

сільськогосподарська продукція при її відокремленні від біологічного активу (у рослинництві — зерно, плоди, ягоди, овочі, зелена маса, отримані під час збирання врожаю (заготівлі) або при припиненні процесів життєдіяльності біологічних активів перестає бути елементом біологічних активів і визнається як окремий актив.

Таким чином, оскільки нескошені посіви пшениці є поточними біоактивами рослинництва (облік яких може бути на рахунку 23 або на субрахунку 211), до збирання врожаю будь-якого виду, вони не визнаються сільгосппродукцією.

Продаж нескошених посівів пшениці не вважається реалізацією готової сільгосппродукції, і дохід від їх реалізації не включається до рядка 1.1 Розрахунку питомої ваги.

Віктор КАБАНЕЦЬ,
 старший державний податковий інспектор сектора масово-роз’яснювальної роботи
 та звернень громадян Теплицького відділення Гайсинської МДПІ Вінницької обл.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі