Теми статей
Обрати теми

При розміщенні реклами податок з реклами сплачує її розповсюджувач

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При розміщенні реклами податок з реклами сплачує її розповсюджувач

 

Фізична особа — підприємець, який сплачує єдиний податок, виготовив для замовника спеціальну конструкцію для розміщення реклами біля його магазину. Діяльність у сфері реклами є єдиним видом діяльності підприємця. Виготовленням реклами займатиметься рекламне агентство, а її розміщенням на рекламній конструкції — безпосередньо підприємець-єдиноподатник. Хто в цьому випадку має сплачувати податок з реклами: рекламне агентство чи підприємець?

(м. Харків)

 

Насамперед нагадаємо: реклама, що розміщується на

спеціальних тимчасових та стаціонарних конструкціях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного освітлення, над проїжджою частиною вулиць і доріг, класифікується як зовнішня реклама (ст. 1 Закону про рекламу).

Відповідно до

ст. 11 Декрету «Про місцеві податки і збори» (далі — Декрет № 56-93) об’єктом податку з реклами є вартість послуг з установлення та розміщення реклами.

Платниками

ж податку з реклами у ст. 11 Декрету названо фізичних та юридичних осіб. Податок з реклами має сплачуватися при оплаті послуг з установлення та розміщення реклами.

З урахуванням

визначення, наведеного у ст. 1 Закону про рекламу, де зазначено, що рекламодавець — це особа, яка є замовником реклами для її виробництва та/або розповсюдження, доходимо висновку, що платниками податку з реклами є рекламодавці (замовники реклами для її розповсюдження).

Проте оскільки механізм сплати податку з реклами до місцевого бюджету в

Декреті № 56-93 не визначено, місцеві органи самоврядування встановлюють його самостійно. Як правило, цей механізм виглядає так:

— рекламодавець оплачує послуги з установлення та розміщення реклами і при цьому перераховує податок з реклами

розповсюджувачу реклами;

розповсюджувач реклами акумулює суми податку на своєму поточному рахунку та перераховує їх до місцевого бюджету.

У

ст. 11 Декрету № 56-93 зазначено, що об’єктом оподаткування є вартість послуг з установлення та розміщення реклами.

З цієї норми

Декрету випливає, що податок утримують та перераховують до бюджету суб’єкти, які здійснюють роботи з установлення та розміщення реклами за заявками рекламодавців. Отже, це — розповсюджувачі реклами, на яких, власне, і покладено обов’язок з акумулювання сум податку з реклами, перерахування до бюджету та подання звітності з податку.

У цьому випадку в ролі розповсюджувача реклами виступає

підприємець, який розмістив рекламу замовника (рекламодавця) на спеціальній конструкції. Саме він має нараховувати та сплачувати податок з реклами на загальних підставах у порядку, визначеному органами місцевого самоврядування. Адже, надаючи замовнику послуги з розміщення рекламних матеріалів, підприємець, по суті, виступає як податковий агент, до функцій якого входить:

— по-перше, отримання сум податку з реклами від замовника та акумулювання їх на своєму поточному рахунку;

— по-друге, сплата отриманих сум до бюджету.

Не виключено, що представники податкових органів вимагатимуть сплату податку з реклами й від рекламного агентства, яке займалося виготовленням рекламних матеріалів, вважаючи об’єктом оподаткування вартість послуг з виготовлення такої рекламної продукції, хоча безпосередньо

вартість послуг з виготовлення реклами згідно з Декретом № 56-93 не повинна оподатковуватися. Докладніше це питання розглянуто у статтях «Самореклама — не привід для сплати податку з реклами» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 48), «Інтернет-сайт: проблеми бухгалтерського та податкового обліку» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі