Теми статей
Обрати теми

Щодо відповідальності за несвоєчасну подачу Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)

Редакція ПБО
Лист від 05.06.2008 р. № 11552/7/15-0317

Щодо відповідальності за несвоєчасну подачу Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.06.2008 р. № 11552/7/15-0317

 

У зв’язку з численними запитами платників податків та органів державної податкової служби на місцях щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну подачу Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), Державна податкова адміністрація України повідомляє.

Відповідно до статті 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» та пункту 3 Порядку відрахування у 2008 році державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 року № 158, наказом ДПА України від 12.05.2008 № 294 затверджено форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності в 2008 році, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.05.2008 за № 458/15149.

Статтею 14 Закону України «Про систему оподаткування» встановлено, що до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) належить, зокрема, податок на прибуток підприємств, у тому числі дивіденди, що сплачуються до бюджету державними некорпоратизованими, казенними або комунальними підприємствами.

Згідно з пунктом 1.9 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» під дивідендами розуміється платіж, який здійснюється юридичною особою — емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (інвестиційних сертифікатів) у зв’язку з розподілом частини прибутку такого емітента, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку. До дивідендів прирівнюється також платіж, який здійснюється державним некорпоратизованим, казенним чи комунальним підприємством на користь відповідно держави або органу місцевого самоврядування у зв’язку з розподілом частини прибутку такого підприємства.

Враховуючи наведене,

платіж у вигляді відрахувань частини чистого прибутку (доходу), що здійснюється державними некорпоратизованими, казенними або комунальними підприємствами, прирівняно до податку на прибуток підприємств.

Пунктом 1.11 Закону України від 21.12.2000 № 2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» встановлено, що

податкова декларація, розрахунок — це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов’язкового платежу).

Отже,

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності в 2008 році є обов’язковим документом, на підставі якого здійснюється нарахування та сплата зазначеного платежу і має статус податкової декларації, розрахунку. Платники цього платежу несуть відповідальність за правильність складання, своєчасність подання цього Розрахунку, повноту та своєчасність сплати зобов’язань по такому платежу, передбачену відповідними нормами Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

Головам державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома підпорядкованих органів державної податкової служби та платників податків.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Розрахунок держдивідендів — декларація

Мабуть, це перше офіційне твердження податківців, що так званий

Розрахунок держдивідендів є податковою декларацією. З ранніх листів ДПАУ можна було зробити саме протилежний висновок. Наприклад, у листі ДПАУ від 23.05.2005 р. № 10017/7/15-1117 було зазначено, що «здійснення контролю щодо сплати частини прибутку (доходу) господарськими організаціями... проводиться на підставі декларацій з податку на прибуток, які ними подаються». І це з посиланням на п.п. 1.11 Закону № 2181, в якому наведено визначення терміна «податкова декларація».

Більше того, далі в цьому листі зазначалося, що особи, які не є платниками податку на прибуток, але сплачують держдивіденди, зобов’язані подавати декларацію з податку на прибуток із заповненими ряд. 20 та 21. Наскільки нам відомо, сьогодні такої вимоги вже немає, що і підтверджує зміна позиції податківців — тепер для них головним є не декларація з податку на прибуток (хоча ряд. 20 і 21 проводяться за особовим рахунком), а Розрахунок.

Отже, неподання Розрахунку загрожує підприємству штрафом у розмірі 170 грн. (п.п. 17.1.1 Закону № 2181), а заниження суми держдивідендів, узгодженої в цьому Розрахунку, — штрафом у розмірі 10 % від суми недоплати за кожний період, але не більше 50 % суми недоплати і не менше 170 грн. (п.п. 17.1.3 Закону № 2181).

Але варто запитати: якщо податківці вважають Розрахунок декларацією, то чому в ньому не передбачено можливість виправлення помилки, подання уточнюючого розрахунку тощо?

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі