Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування податком з доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Лист від 20.05.2008 р. № 10281/7/17-0217

Щодо оподаткування податком з доходів фізичних осіб

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.05.2008 р. № 10281/7/17-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула питання оподаткування доходів, нарахованих платнику податку з доходів фізичних осіб у вигляді списаної кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, підприємствами постачальниками комунальних послуг та повідомляє.

Загальний строк для захисту права за позовом особи, права якої порушені (позовна давність), встановлюється в три роки (стаття 71 Цивільного кодексу).

Дохід фізичної особи

— це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами (п. 1.2 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон).

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку

включається, зокрема, сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності (п.п. 4.2.11 п. 4.2 ст. 4 Закону).

Фізичні особи — одержувачі комунальних послуг у випадках списання боргу по них фактично одержують безоплатно товар та послуги з його постачання, що згідно із п.п. 4.2.9 «е» п. 4.2 ст. 4 Закону кваліфікується як додаткове благо, вартість якого включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу таких одержувачів. Якщо додаткові блага надаються особою, що не є працедавцем платника податку, чи особою, яка діє від імені або за дорученням такого працедавця, то

такі доходи прирівнюються з метою оподаткування до подарунків з їх відповідним оподаткуванням .

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих платником податку у вигляді подарунків, регламентується ст. 14 Закону, згідно з якою кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг,

подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами для оподаткування спадщини, встановленими ст. 13 цього Закону. Вартість об’єктів спадщини оподатковується податком з доходів фізичних осіб за ставками 0 %, 5 % та 15 % (до 01.01.2007 р. — 13 %) залежно від ступеню споріднення спадкодавця та спадкоємця.

Разом з тим, згідно зі ст. 1216 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи — спадкодавця до інших осіб — спадкоємців, в тому числі до фізичних осіб.

Враховуючи наведене,

положення ст. 14 Закону щодо оподаткування отриманих платником подарунків за правилами оподаткування спадщини можуть бути поширені лише на доходи, отримані ним у вигляді подарунків від дарувателей — фізичних осіб.

Що стосується інших випадків

отримання фізичною особою подарунків, зокрема, від юридичних осіб, то вартість таких подарунків є доходом фізичної особи і підлягатиме оподаткуванню відповідно до положень Закону на загальних підставах (13 % — за період 2004 — 2006 рр., 15 % — з 01.01.2007 р.).

Отже, у випадках, що розглядаються, податкові агенти на підставі положень п.п. 4.2.9 «е», п.п. 4.2.9 «г» п. 4.2, 4.2.11 ст. 4, ст. 8 та ст. 17 Закону повинні включати суму списаної заборгованості одержувачів комунальних послуг до складу їх оподатковуваного доходу у місяці списання, утримувати з неї податок за ставкою п. 7.1 ст. 7 Закону, перераховувати податок до бюджету згідно зі ст. 8 та ст. 16 Закону та надавати податковому органу розрахунок за ф. № 1ДФ про такі надані доходи та утриманий з них податок, тобто повинні виконати всі встановлені Законом функції податкових агентів щодо сум списаної заборгованості.

Відповідальною особою

за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів фізичних осіб з інших ніж заробітна плата доходів є, зокрема, для оподатковуваних доходів з джерелом їх походження з України — податковий агент (п. 17.2 «а» ст. 17 Закону).

Згідно з п. 1.15. ст. 1 Закону податковий агент — це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи представництво нерезидента — юридичної особи, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

У разі коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій, покладається на такого податкового агента. При цьому платник податку — отримувач таких доходів звільняється від обов’язків погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу (п.п. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 Закону).

Суми заборгованості фізичних осіб, що списуються

відповідно до Закону України від 23.06.2005 р. № 2711 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливо-енергетичного комплексу» відображаються податковим агентом у податковому розрахунку ф. № 1ДФ за ознакою доходу «14».

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Порядок оподаткування списаної кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності

Це не перший лист ДПАУ, в якому вона висловлює свою думку щодо порядку обкладення податком з доходів фізичних осіб списаної кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Як і у своїх попередніх листах (див. листи ДПАУ від 29.05.2007 р. № 5144/6/17-0716, від 03.07.2007 р. № 13274/7/17-0717), ДПАУ наполягає на такому:

1. До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається сума заборгованості платника податку, за якою минув строк позовної давності (п.п. 4.2.11 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV).

2. Якщо списання боргу фізичних осіб — боржників провадиться юридичними особами (у цьому випадку підприємствами, які надають комунальні послуги), то його сума класифікується як додаткове благо, отримане фізичною особою від підприємства, що не є його роботодавцем.

Як наслідок цього,

підприємство, що списує борг фізичної особи внаслідок спливання строку позовної давності, є податковим агентом і зобов’язане утримати податок з доходів із суми боргу за ставкою 15 % . Ураховуючи, що утримувати фактично нема з чого, підприємству доведеться обчислювати податок з доходів «зверху», тобто за допомогою «натурального коефіцієнта».

Логічніше було б, на наш погляд, суму списаного боргу включати до річної декларації фізичної особи, якій такий борг списали, і щоб вона на підставі цієї декларації сплачувала податок з доходів.

Але, враховуючи, що в цьому питанні позиція ДПАУ непохитна, можна говорити, що для підприємств, які надають комунальні послуги, спливання строку позовної давності щодо заборгованості фізичних осіб призведе до таких податкових наслідків:

— сплатити податок з доходів фізичних осіб з урахуванням п. 3.4 Закону № 889;

— подати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за всіма сумами заборгованості фізичних осіб, які списуються з ознакою доходу «14».

Це на практиці, найімовірніше, призведе до посилення «боротьби» підприємств зі злісними неплатниками — споживачами комунальних послуг.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі