Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування наданого працівникам форменого одягу та взуття

Редакція ПБО
Лист від 21.12.2007 р. № 12812/6/17-0716

Щодо оподаткування наданого працівникам форменого одягу та взуття

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.12.2007 р. № 12812/6/17-0716

(витяг)

 

<…>

Пунктом 17 статті 7 Закону України від 20.05.99 р. № 679-XIV «Про Національний банк України» (далі — Закон № 679) встановлено, зокрема, що Національний банк України організує інкасацію та перевезення банкнот і монет та інших цінностей.

При цьому відповідно до пункту 5 статті 33 Закону № 679 Національний банк України здійснює встановлення правил випуску в обіг, зберігання, перевезення, вилучення та інкасації готівки.

Постановою Правління Національного банку України від 14.02.2007 р. № 45, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 03.03.2007 р. за № 181/13448, затверджено Інструкцію з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах України (далі — Інструкція), пунктом 1 глави 4 розділу II якої встановлено, що основні завдання і функції, принципи діяльності підрозділу інкасації, права і обов’язки, відповідальність керівника підрозділу інкасації визначаються в Положенні про підрозділ перевезення валютних цінностей та інкасації коштів (далі — Положення про підрозділ), розробленому банківською установою відповідно до законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку та погодженому з територіальним управлінням за місцезнаходженням банку. На підставі Положення про підрозділ розробляються посадові інструкції, у яких зазначаються завдання і обов’язки, права та відповідальність працівників підрозділу інкасації.

Частиною третьою пункту 2 глави 4 розділу II Інструкції визначено, що у Положенні про порядок перевезення валютних цінностей та інкасації коштів або окремому внутрішньому положенні визначаються, зокрема, питання з охорони праці інкасаторів.

Одночасно, пунктом 3 глави 4 розділу II Інструкції встановлена

доцільність здійснення забезпечення працівників підрозділу інкасації форменим одягом, взуттям та спорядженням.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується Законом України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889).

Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Закону № 889 дохід платника податку — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

При цьому підпунктом 4.2.9 «а» пункту 4.2 статті 4 Закону № 889 встановлено, що до складу загального місячного (річного)

оподатковуваного доходу платника податку з доходів фізичних осіб включається дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку у безоплатне користування, за винятком, коли таке надання зумовлене виконанням платником податку трудової функції чи передбачене нормами трудового договору (контракту) або відповідно до закону, у встановлених ними межах.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Вартість форменого одягу та взуття, що видають працівникам підрозділу інкасації,
 не підлягає обкладенню податком з доходів

Згідно з п.п. 4.3.14 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи вартість робочого одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, що видаються роботодавцем платнику податку відповідно до Закону України «Про охорону праці» у редакції від 21.11.2002 р. № 229-IV, обмундирування, отриманих у тимчасове користування платником податку від роботодавця за переліком та граничними строками їх використання відповідно до порядку, установленого Кабінетом Міністрів України.

Формений одяг, що видається інкасаторам, на думку ДПАУ, не можна віднести до спеціального одягу, який видається відповідно до Закону про охорону праці. Не належить формений одяг інкасаторів і до обмундирування, що

видається за переліком КМУ. У зв’язку з цим закономірно виникає запитання: чи обкладається вартість форми, що видається інкасаторам (одяг та взуття), податком з доходів?

У листі, що коментується, ДПАУ роз’яснює, що не обкладається. Підставою для цього є положення абз. «а» п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів. Нагадаємо: згідно із зазначеним підпунктом до доходу платника у вигляді додаткового блага, зокрема, включається вартість використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування,

за винятком, коли таке надання обумовлено виконанням платником податку трудової функції або передбачено нормами трудового договору (контракту) або згідно із законом, у встановлених ними межах.

Доцільність забезпечення інкасаторів банку форменим одягом та взуттям установлено п. 3 глави 4 розділу II Інструкції з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах України, затвердженої постановою Правління НБУ від 14.02.2007 р. № 45. Якщо банк приймає рішення про забезпечення інкасаторів форменим одягом, то це має бути зафіксовано в Положенні про підрозділ перевезення валютних цінностей інкасації коштів, розробленому банківською установою та погодженому з територіальним управлінням НБУ за місцезнаходженням банку.

У зв’язку з цим видача інкасатору форменого одягу в безоплатне тимчасове користування прирівнюється до видачі, обумовленої виконанням ним трудової функції. Тому податок з доходів не утримується на підставі абз. «а» п.п. 4.2.9 Закону про податок з доходів.

Після закінчення строку носіння формений одяг має бути повернено банківській установі.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі