Теми статей
Обрати теми

З придбанням пільгового патенту можна торгувати лише вітчизняними лікарськими засобами

Редакція ПБО
Лист від 25.04.2008 р. № 5160/5/15-0416

З придбанням пільгового патенту можна торгувати лише вітчизняними лікарськими засобами

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.04.2008 р. № 5160/5/15-0416

(витяг)

 

Пунктом 1 частини 3 статті 1 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 98/96-ВР) встановлено, що дія цього Закону не поширюється на торговельну діяльність та діяльність з надання побутових послуг підприємств і організацій військової торгівлі,

аптек, що перебувають у державній власності, а також розташованих у селах, селищах та містах районного значення підприємств та організацій споживчої кооперації та торгово-виробничих державних підприємств робітничого постачання.

Частиною 6 статті 3 Закону № 98/96-ВР передбачено видачу пільгових торгових патентів суб’єктам підприємницької діяльності або їх структурним (відокремленим) підрозділам, які здійснюють торговельну діяльність виключно з використанням товарів

вітчизняного виробництва, та наведено перелік таких товарів, до яких, зокрема, відносяться готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя) та вітаміни для населення; ветеринарні препарати, папір туалетний, зубні паста та порошки, косметичні серветки, дитячі пелюшки, тампони, інші види санітарно-гігієнічних виробів з целюлози або її замінників, термометри, індивідуальні діагностичні прилади (незалежно від країни їх походження).

Слід зазначити, що

термін (незалежно від країни їх походження) має поширення не на весь перелік товарів, визначених у цьому абзаці, а тільки на індивідуальні діагностичні прилади.

Варто також врахувати, що у разі якщо в асортименті реалізованих лікарських засобів, препаратів, медичного приладдя, санітарно-гігієнічних виробів матимуть місце й інші товари, не включені до вищевказаного переліку, то суб’єкт підприємницької діяльності

втрачає право придбання пільгового торгового патенту. У такому разі йому необхідно придбавати торговий патент на загальних підставах відповідно до частин 4 і 5 статті 3 Закону № 98/96-ВР.

Виходячи із наведеного,

для аптек, які знаходяться у комунальній власності, Законом № 98/96-ВР не встановлено окремих пільг щодо порядку придбання торгового патенту, а тому свою діяльність вони повинні здійснювати відповідно до вимог цього Закону.

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі