Теми статей
Обрати теми

Компенсація вартості медикаментів, які відпущені за пільговими рецептами

Редакція ПБО
Лист від 26.03.2008 р. № 3.4-04/891-4868

Компенсація вартості медикаментів, які відпущені за пільговими рецептами

 

Лист Державного казначейства України від 26.03.2008 р. № 3.4-04/891-4868

 

Відповідно до Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (в редакції наказу Державного казначейства України від 08.12.2006 р. № 330), за кодом економічної класифікації видатків 1132 (далі — КЕКВ 1132)

проводяться видатки на придбання ліків, в тому числі витрати на оплату ліків за пільговими рецептами у випадках, передбачених чинним законодавством, якщо ці видатки здійснює медичний заклад.

Крім того, відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» від 17.08.98 р. № 1303 витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров’я.

Згідно з абзацом четвертим статті 1 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти»* (далі — Закон),

державна закупівля — це придбання замовником товарів, робіт і послуг за державні кошти у порядку, встановленому Законом, при цьому здійснення закупівлі одним замовником в інтересах іншого забороняється, крім випадків здійснення закупівлі товарів на засадах міжвідомчої координації.

* Починаючи з 2 квітня 2008 року при здійсненні тендерних закупівель керуються Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30). —

Прим. ред.

Придбання будь-якого товару (майна) передбачає передачу його у власність суб’єкту-покупцеві. Покупець на свій розсуд, одноосібно або спільно з іншими суб’єктами володіє, користується і розпоряджається належним йому (їм) майном.

Якщо

розпорядник бюджетних коштів здійснює передбачені бюджетними призначеннями відшкодування витрат за товари чи послуги, які були проведені раніше, за рахунок коштів суб’єкта господарювання , у цьому випадку факту закупівлі товарів або послуг в розумінні статті 1 Закону не відбувається, оскільки такий розпорядник державних коштів не набуває права власності на зазначені товари чи послуги.

У разі, якщо

медичний заклад є бюджетною установою та має у своєму складі аптеку, то згідно з затвердженими бюджетними призначеннями по КЕКВ 1132 заклад має самостійно здійснювати закупівлі медикаментів. Незалежно від того, куди ці ліки потім направляються: чи на потреби лікарні, чи на відпуск за пільговими рецептами, такі закупівлі відносяться до державних закупівель та здійснюються відповідно до Закону.

У разі, якщо

бюджетна установа на підставі поданого реєстру здійснює відшкодування фармацевтичним закладам вартості медикаментів, виданих на безоплатній основі за пільговими рецептами, то такі видатки передбачають компенсацію уже понесених витрат, а не придбання медикаментів. Тому застосувати у такому випадку положення Закону не потрібно.

Підставою для перерахування коштів на компенсацію витрат, понесених підприємством є

договір, укладений розпорядником бюджетних коштів з виконавцем на відшкодування понесених витрат та документи, що підтверджують фактичний обсяг виконаних робіт (наданих послуг).

Облік зобов’язання за договором на відшкодування витрат за надані послуги проводиться

без надання документів, передбачених частиною другою статті 17 Закону.

Перший заступник голови О. Даневич

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі