Теми статей
Обрати теми

Відшкодування аптекам витрат безоплатного відпуску медикаментів здійснюється на підставі реєстру пільгових рецептів

Редакція ПБО
Лист від 25.02.2008 р. № 3.4-04/654-3021

Відшкодування аптекам витрат безоплатного відпуску медикаментів здійснюється на підставі реєстру пільгових рецептів

 

Лист Державного казначейства України від 25.02.2008 р. № 3.4-04/654-3021

 

Державне казначейство України розглянуло лист <...> і повідомляє наступне.

Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами (постанова Кабінету Міністрів України «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» від 17.08.98 р. № 1303, далі — постанова).

Відповідно до наказу Державного казначейства України «Про затвердження Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 04.11.2004 р. (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330), за кодом економічної класифікації видатків

1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» здійснюються витрати на придбання ліків (у тому числі витрати на оплату ліків за пільговими рецептами у випадках, передбачених чинним законодавством, якщо ці видатки здійснює медичний заклад).

Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок загальних асигнувань, що передбачаються відповідними бюджетами на охорону здоров’я (пункт 3 зазначеної вище постанови).

Оскільки

лікувальний заклад є бюджетною установою і закупівлю медикаментів здійснює за бюджетні кошти за КЕКВ 1132, незалежно від того, куди ці ліки потім направляються: чи на потреби лікарні, чи на відпуск за пільговими рецептами, такі закупівлі відносяться до державних закупівель та здійснюються відповідно до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти»*.

* Починаючи з 2 квітня 2008 року при здійсненні тендерних закупівель керуються Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30). —

Прим. ред.

У разі, якщо відпуск медикаментів на безоплатній основі за пільговими рецептами проводиться

госпрозрахунковими підприємствами — аптеками, відшкодування витрат цим закладам здійснюється на підставі поданого реєстру пільгових рецептів. Відшкодування передбачає компенсацію уже понесених витрат, а не придбання медикаментів, у такому випадку норми Закону не застосовуються.

Заступник голови С. Ласіков

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі