Теми статей
Обрати теми

Торговельні надбавки на лікарські засоби повинні здійснюватись до фактичної ціни виробника або імпортера

Редакція ПБО
Лист від 26.04.2007 р. № 6-15142

Торговельні надбавки на лікарські засоби повинні здійснюватись до фактичної ціни виробника або імпортера

 

Лист Міністерства економіки України від 26.04.2007 р. № 6-15142

 

Мінекономіки розглянуло лист <…> та повідомляє.

Відповідно до пункту 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 № 1548 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 № 660) регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення за визначеним Переліком передбачено шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок. Таким чином,

нарахування торговельної надбавки на регульовану групу товарів повинно здійснюватись до фактичної ціни виробника, за якою здійснювалось придбання ліків. При цьому загальний розмір торговельної надбавки незалежно від кількості оптових постачальників і посередників не повинен перевищувати встановлений граничний.

Нарахування торговельної надбавки до «прайсових» цін виробників або цін закупівлі у посередників

, які перевищують фактичну ціну придбання товару у виробника, призводить до перевищення встановленого граничного рівня торговельної надбавки, що є порушенням державної дисципліни цін, за що відповідно до статті 14 Закону України «Про ціни і ціноутворення» передбачена відповідальність у вигляді економічних та штрафних санкцій. Посадові особи органів державного контролю за цінами при проведенні перевірок з питань додержання державної дисципліни цін наділені повноваженнями встановлювати відповідність цін, зазначених в товарно-транспортних, прибуткових та вибуткових накладних, фактичним цінам виробників.

В той же час на нормативному рівні не встановлені

єдині вимоги щодо відображення суб’єктами господарювання обов’язкової інформації про ціни в товарно-транспортних, при реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення, що підлягають державному регулюванню.

Враховуючи викладене, на думку фахівців Мінекономіки,

з метою недопущення порушення державної дисципліни цін, уникнення непорозумінь з контролюючими органами та забезпечення прозорості ціноутворення по всьому технологічному ланцюгу від виробника до кінцевого споживача у видаткових та прибуткових накладних кожен суб’єкт господарювання, який бере участь у реалізації лікарських засобів, повинен зазначати фактичну ціну продажу виробника або імпортера (з урахуванням наданих знижок). Крім того, оптові та посередницькі організації повинні вказувати розмір застосовуваної ними оптово-збутової надбавки.

Начальник відділу роботи із ЗМІ та громадськістю Р. Стадник

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі