Теми статей
Обрати теми

Відпуск лікарських засобів безоплатно та на пільгових умовах

Редакція ПБО
Стаття

Відпуск лікарських засобів безоплатно та на пільгових умовах

 

В окремих випадках аптечні заклади можуть відпускати лікарські засоби населенню безоплатно або на пільгових умовах. Що це за випадки? Хто відшкодовує аптекам такі витрати? Як такі операції відображаються в податковому та бухгалтерському обліку? Про все це поговоримо в цій публікації.

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок відпуску ліків безоплатно або на пільгових умовах

Аптечні заклади можуть відпускати лікарські засоби безоплатно або на пільгових умовах (з оплатою 50 % їх вартості) окремим категоріям громадян. Сьогодні основним документом, що визначає такий відпуск лікарських засобів, є

постанова № 1303. У додатках № 1 і 2 до зазначеної постанови наведено:

— перелік категорій населення, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються безоплатно або з оплатою 50 % їх вартості;

— перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно.

Які саме лікарські засоби можуть отримати громадяни-пільговики? Аптечні заклади можуть відпускати на пільгових умовах тільки ті лікарські засоби, які включено до

Переліку № 1071. Отже, лікарські засоби, які не потрапили до зазначеного переліку, громадяни-пільговики придбаватимуть у загальному порядку.

А чи в будь-якій аптеці громадянин-пільговик може отримати безоплатно або придбати на пільгових умовах необхідний лікарський засіб? Ні, не в будь-якій. Перелік таких аптечних закладів місцеві органи влади та самоврядування затверджують відповідним розпорядженням.

Аптечні заклади відпускають лікарські засоби громадянам-пільговикам на підставі рецептів, виписаних на бланках

форма № 1(ф-1) лікарем державного або комунального закладу охорони здоров’я за місцем проживання таких осіб. Вимоги до виписування і оформлення рецептів на лікарські засоби та вироби медичного призначення встановлено Правилами № 360.

Рецепти на лікарські засоби, відпущені безоплатно або на пільгових умовах, залишаються та зберігаються в аптеці протягом 3 років (не рахуючи поточного року).

 

Відшкодування витрат аптечним закладам

Аптечним закладам, що відпускають лікарські засоби безоплатно або на пільгових умовах, відшкодовуються витрати щодо таких операцій за рахунок загальних асигнувань, передбачених відповідними бюджетами. У зв’язку з цим такі аптеки розглядаються як одержувачі бюджетних коштів. При цьому підставою для оплати понесених витрат є

реєстри пільгових та безоплатних рецептів.

Порядок відшкодування таких витрат аптечним закладам виглядає так.

Розпорядники бюджетних коштів (обласні управління охорони здоров’я) відшкодовують аптечним закладам витрати за надані ними послуги з безоплатного відпуску лікарських засобів з рахунків, відкритих у територіальних органах Держказначейства. Підставою для перерахування коштів є

договір, укладений між розпорядником бюджетних коштів та аптечним закладом на відшкодування витрат і документи, що підтверджують фактичний обсяг виконаних робіт (наданих послуг). Таким документом є реєстр пільгових та безоплатних рецептів.

Крім того, другий примірник такого реєстру

подають до лікувально-профілактичних закладів (які виписали пільгові рецепти) для проведення аналізу забезпечення ліками громадян-пільговиків.

На підставі зазначених документів аптечні заклади одержують відшкодування понесених витрат. До речі, порядок здійснення витрат на оплату лікарських засобів за пільговими рецептами Держказначейство роз’яснювало в

листах від 25.02.2008 р. № 3.4-04/654-3021 (с. 44), 26.03.2008 р. № 3.4-04/891-4868 (с. 43).

 

Податковий та бухгалтерський облік

Аптечні заклади, що відпускають лікарські засоби безоплатно або на пільгових умовах, компенсацію вартості таких ліків відображають згідно з вимогами

п.п. 11.3.5 Закону про податок на прибуток.

Так, при здійсненні продажу товарів

з оплатою за рахунок бюджетних коштів датою збільшення валового доходу вважається не дата здійснення першої події, а дата надходження таких коштів на банківський рахунок платника податків або дата отримання відповідної компенсації в будь-якому іншому вигляді, включаючи зменшення заборгованості такого платника податків за його зобов’язаннями перед бюджетом. Це означає, що аптечні заклади відображають відшкодування вартості лікарських засобів, відпущених безоплатно або на пільгових умовах, за рахунок коштів бюджету у складі валових доходів за датою фактичного отримання таких коштів.

Приклад

Протягом звітного періоду аптечним закладом реалізовано лікарських засобів та виробів медичного призначення на загальну суму 18000 грн. з них:

— за безоплатними рецептами — на суму 3000 грн.;

— за пільговими рецептами з оплатою 50 % вартості — 5000 грн.

Згідно з реєстром пільгових та безоплатних рецептів за рахунок коштів бюджету підлягає відшкодуванню 5500 грн. (3000 грн. + (5000 грн.

х 50 %).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Відображено дохід від реалізації лікарських засобів

301

702*

12500

12500

2

Відображено заборгованість бюджету

377

48

5500

3

Списано собівартість реалізованих товарів

902

282

1800

**

4

Списано суму торговельної націнки, що припадає на реалізований товар

285

282

16200

5

Відображено дохід від цільового фінансування

48

718

5500

6

Отримано з бюджету компенсацію витрат

311

377

5500

5500

* Припустимо, що в цьому звітному періоді аптечний заклад здійснював тільки операції, які звільняються від обкладення ПДВ згідно з п.п. 5.1.7 Закону про ПДВ.

** У податковому обліку вартість товарів перераховується за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі