Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Аптеки сплачують податок на землю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Аптеки сплачують податок на землю

 

Чи звільняються аптеки від сплати податку на землю?

(м. Харків)

 

Ні, не звільняються

і повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах. Пояснимо чому.

Як відомо, пільги щодо сплати земельного податку обумовлено

ст. 12 Закону про плату за землю. Так, згідно з п. 4 цієї статті від земельного податку звільняються вітчизняні заклади охорони здоров’я, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів.

Разом з тим, хоча аптечні заклади і належать до закладів охорони здоров’я (про що зазначається у

ст. 16 Основ законодавства про охорону здоров’я, а також у самому визначенні поняття «аптека» з п. 2 Правил № 1570), проте скористатися цією пільгою щодо земельного податку вони не можуть, оскільки не дотримується умова «повного утримання за рахунок бюджетних коштів» (більше того, сама діяльність аптек, як правило, при цьому передбачає отримання прибутку).

Отже, аптеки до розряду пільговиків не потрапляють і

є платниками земельного податку на загальних підставах.

Залишається додати, що обов’язок сплачувати земельний податок з’явився в аптечних закладів починаючи з 2004 року. До того часу аптеки могли скористатися (щоправда, з відстоюванням земельної пільги перед податківцями) звільняючим

п. 4 ст. 12, формулювання якого передбачало звільнення від сплати земельного податку будь-яких закладів охорони здоров’я, незалежно від умов їх фінансування бюджетними коштами. До речі, чинність аптечної земельної пільги аж до 2004 року підтверджує й постанова ВГСУ від 09.02.2005 р. у справі № 17/70. Нагадаємо, суд тоді підтримав платника податків, визнавши недійсним податкове повідомлення-рішення про донарахування суми земельного податку податківцями, і визнав правомірним застосування у 2001 — 2003 роках земельної пільги аптечним закладом (вітчизняним закладом охорони здоров’я). Також за звільнення аптек від сплати земельного податку в той період висловлювався і Держкомпідприємництва (лист від 28.10.2002 р. № 1-221/5707).

Починаючи з 2004 року ситуація змінилася і дія земельної пільги з

п. 4 ст. 12 стала щорічно обмежуватися шляхом унесення держбюджетних уточнень (з’явилася умова обов’язкового фінансування пільговиків бюджетними коштами у вигляді застереження у відповідному Законі про держбюджет на поточний рік). А з 2007 року (після внесення Законом № 398 змін до п. 4 ст. 12 Закону про плату за землю) умова про повне утримання за рахунок бюджетних коштів (державного або місцевих бюджетів) остаточно закріпилася в п. 4 ст. 12 Закону про плату за землю.

Разом з тим зауважимо: якщо аптека є платником єдиного податку, то сплачувати земельний податок їй не доведеться, оскільки від сплати податку на землю її звільнятиме

ст. 6 Указу № 727.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі