Думка фахівців офіційних органів. Винагорода за підсумками роботи за рік у розрахунку відпускні

Редакція ПБО
Стаття

Винагорода за підсумками роботи за рік у розрахунку відпускні

 

Працівнику, якого прийнято на роботу 23 червня 2007 року, у січні 2008 року нараховано винагороду за підсумками роботи за 2007 рік у розмірі 1500 грн. З 5 травня 2008 року працівнику надається щорічна відпустка.

Як ураховується у наведеному випадку одноразова винагорода при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки?

 

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок), одноразова винагорода за підсумками роботи за рік враховується при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження шляхом додавання до кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Пунктом 2 Порядку визначено, що у випадку, коли працівник пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, розрахунковим періодом для оплати часу щорічних відпусток буде фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

У цьому випадку винагорода за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток не буде враховуватись всією сумою, а враховуватиметься в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

У нашому випадку розрахунковим періодом буде липень 2007 року — квітень 2008 року.

У січні 2008 року була виплачена винагорода за підсумками роботи за 2007 рік в сумі 1500 грн.

Сума винагороди за підсумками роботи за 2007 рік, яка має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається у травні п. р. становитиме:

1500 грн. : 12 х 10 = 1250 грн.

 

Н. Синько,начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі