Теми статей
Обрати теми

Стосовно ведення касової книги відокремленим підрозділом

Редакція ПБО
Лист від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352

Стосовно ведення касової книги відокремленим підрозділом

Лист Національного банку України від 06.02.2008 р.

№ 11-113/423-1352

 

Національний банк України розглянув <...> запит <...> щодо надання роз’яснення стосовно ведення касової книги відокремленим підрозділом та в межах компетенції повідомляє.

Відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) або розрахункової книжки (далі — РК) та веденням книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО), але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть (абзац 4 пункту 4.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 (далі — Положення).

При здаванні відокремленим підрозділом виручки до банку одним із зазначених у <...> запиті способів (самостійно, через службу інкасації, самостійно до каси головного підприємства) видача готівки з місця проведення розрахунків відповідно до пункту 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 № 614, повинна реєструватись через РРО з використанням операції «службова видача» та обліковуватись у КОРО.

Таким чином, у разі

якщо відокремлений підрозділ виручку від продажу товарів фіксує через реєстратор розрахункових операцій, але не виконує операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, то такий відокремлений підрозділ не оформлює касові операції касовими ордерами і згідно з вимогами пункту 4.2 Положення касової книги не веде.

Виконавчий директор з питань
готівково-грошового обігу О. Дащенко



коментар редакції

Відокремлений підрозділ — з РРО та без касової книги

Тему ведення касової книги у структурному підрозділі, обладнаному РРО, ми порушували не так давно — див. статтю «РРО з касовою книгою, ліміт відокремленого підрозділу, зберігання готівки (за листами НБУ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103.

У цьому номері ми докладно обмірковували таке питання.

Чи слід вести касову книгу відокремленому підрозділу (магазину, кіоску, палатці), що не здійснює з готівкою інших операцій, крім приймання виручки через РРО (КОРО), і при цьому:

— самостійно здає виручку до банку;

— здає виручку до банку через службу інкасації;

— самостійно здає виручку до каси головного підприємства.

Питання виникло не на пустому місці, його спровокувала суперечність норм пп. 4.2 і 3.7 Положення № 637.

З одного боку, згідно з абзацом четвертим п. 4.2: «Відокремлені підрозділи підприємств.., що здійснюють розрахунки готівковими коштами із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не провадять операцій з приймання (видачі) готівкових коштів за касовими ордерами, а також підприємці касової книги не ведуть». З іншого боку, у п. 3.7 прямо зазначено: «Приймання отриманих з банку готівкових коштів та видача готівкових коштів з каси для здавання її до банку оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковими та видатковими) з відображенням такої касової операції в касовій книзі...».

Не повторюючи всього ланцюжка міркувань, нагадаємо наш висновок. При формальному підході до норм Положення № 637, на наш погляд, під час здавання виручки відокремленим підрозділом:

а)

безпосередньо до банку — потрібно «проводити» виручку через касову книгу, як того вимагає п. 3.7;

б) до каси

головного підприємства — не потрібно заводити касову книгу окремо на такий відокремлений підрозділ, як це передбачено п. 4.2.

Мало того, наш висновок було підкріплено листом НБУ від 25.05.2007 р. № 11-110/2058-5398)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103

, де стосовно підприємств, що працюють з РРО, записано таке: «Згідно з пунктом 4.1 Положення для забезпечення здійснення розрахунків готівковими коштами підприємства повинні мати касу (приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків), а всі надходження та видачі готівкових коштів у національній валюті відображати в касовій книзі (пункт 4.2 Положення)».

Тут важливо додати, що податківці, які мають право штрафувати за касові порушення, узяли на озброєння лист НБУ від 25.05.2007 р. № 11-110/2058-5398, про що повідомили в листі ДПАУ від 08.08.2007 р. № 15658/7/23-7017.

Звичайно, такого висновку ми дійшли виключно на підставі формального прочитання норм Положення № 637. Однак логічнішим виглядав би інший варіант розвитку подій: формулювання п. 4.2 в останній редакції було запроваджено НБУ саме з метою масштабнішого звільнення «відокремлених» від касової книги. Тому ми знову вирішили звернутися до Нацбанку і прямо запитати щодо обов’язковості ведення касової книги у відокремленому підрозділі, обладнаному РРО.

І відповідь нас порадувала відсутністю формалізму та наявністю лібералізму. У листі, що коментується, НБУ

однозначно заявив, що в усіх перелічених вище випадках здавання виручки відокремлений підрозділ, що працює з РРО, не повинен вести касову книгу.

Що ж, ми вітаємо цю позицію НБУ, особливо враховуючи складнощі оформлення ПКО та ВКО після 01.01.2008 р., коли їм присвоїли статус «суворих» бланків.

Разом з тим хотілося б почути таке саме підтвердження і від податківців, які, власне, і штрафують. Нагадаємо, що в період дії «касового» Положення — попередника Положення № 637 — представники податкових органів аргументували обов’язковість ведення касової книги відокремленими підрозділами, які працюють з РРО і здають виручку відразу до банку, нормами п. 3.6, що кореспондує з п. 3.7 Положення № 637 (див. «Вісник податкової служби України», 2004, № 13).

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі