Податковий спір підприємства в суді. Про важливість правильного виправлення помилки

Редакція ПБО
Стаття

Про важливість правильного виправлення помилки

 

Незважаючи на те що ця справа стосується декларації з податку на (доходи) прибуток

страховика, ми все одно вирішили опублікувати її, адже структура цієї декларації та звичайної декларації з податку на прибуток, яку подають усі звичайні платники цього податку, однакова. Тому справа зацікавить усіх. Єдине, на що слід звернути увагу, — порівнянність рядків декларацій.

 

Сутність спору

Сума податку на прибуток за період склала 133,5 тис. грн. При цьому, як відомо, цю суму можна зменшити на певну суму (сума зменшення склала 60,5 тис. грн.). Отже, податкове зобов’язання становить 73 тис. грн. Однак бухгалтер прикро помилився і не вписав до потрібних рядків декларації

не лише суму цього зменшення, а і власне суму податкового зобов’язання. Причому підсумковий рядок, де зазначається податок до сплати, було заповнено правильно.

Для наочності покажемо ці рядки декларації у вигляді таблиці із зазначенням відповідних їм рядків звичайної декларації з податку на прибуток.

 

Код рядка

Назва рядка декларації з податку на (доходи) прибуток страховика*

Сума, тис. грн.

Відповідні рядки звичайної декларації

заповнено

потрібно було заповнити

код рядка

назва рядка

1

2

3

4

5

6

15

Загальна сума податків до сплати

133,5

133,5

12

Нарахована сума податку

16

Зменшення нарахованої суми податку

60,5

13

Зменшення нарахованої суми податку

17

Податкове зобов’язання звітного періоду

73,0

14

Податкове зобов’язання звітного періоду

18

Сума нарахованого податку за попередні податкові періоди поточного року

15

Сума нарахованого податку за попередній податковий період поточного року

19

Сума податку до сплати

73,0

73,0

17

Сума податку до сплати

 

* До внесення змін до форми декларації наказом ДПАУ від 21.06.2005 р. № 224.

 

Платник податків виправив цю помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку

.

 

Позиція податкових органів

Податківці визнали, що платник податків при заповненні декларації припустився

методологічної чи арифметичної помилки: податкове зобов’язання (ряд. 17, якому відповідає ряд. 14 звичайної декларації) було визначено неправильно через неуважність бухгалтера. Така помилка призводить до застосування штрафу згідно з п.п. 17.1.4 Закону № 2181 у розмірі 5 % суми донарахованого податкового зобов’язання, але не менше 1 нмдг сукупно за весь строк недоїмки, незалежно від кількості податкових періодів, що минули. У результаті податковим рішенням-повідомленням було донараховано податок (133,5 тис. грн.), а також штраф (6675 грн).

Судячи з усього, факт виправлення цієї помилки податківцями не сприймався.

 

Вирішення справи судом

Суд визнав, що податківці

неправомірно застосували штрафні санкції. Помилку було виправлено, а неправильне заповнення ряд. 17 не спричинило помилки у визначенні розміру належних до сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток. Усі судові інстанції (перша, апеляційна, ВАСУ) підтримали платника податків.

 

Думка редакції

У цій справі платник податків став своєрідним заручником складної та заплутаної форми декларації з податку на прибуток. Однак основна проблема навіть не в тім, що в ряд. 17 (відповідає ряд. 14 звичайної декларації) було проставлено прокреслення замість правильного податкового зобов’язання, а

у виправленні цієї помилки.

Судячи з усього, при виправленні допущеної помилки платник податків

не сплатив ні суму недоплати, ні суму п’ятивідсоткового штрафу. В уточнюючому розрахунку, мабуть, було заповнено тільки ряд. 6. З першого погляду такий підхід здається виправданим, адже в результаті помилкового заповнення декларації бюджет не постраждав. То навіщо ж додатково сплачувати міфічну недоплату, та ще й п’ятивідсотковий штраф!?

Проблема в тому, що

податкове зобов’язання узгоджується зазначенням певної суми в ряд. 17 (відповідає ряд. 14 звичайної декларації). Саме цей рядок є ключовим при визначенні суми податку та нарахування її по особовому рахунку в податковому органі. Тому, якщо в цьому рядку було проставлено прокреслення, то податківці саме це прокреслення перенесуть і до особового рахунка. А ряд. 20 (ряд. 17 звичайної декларації) взагалі не проводиться по особовому рахунку (із рядків, що нас цікавлять, по особовому рахунку проводиться тільки різниця між рядком, в якому зазначається податкове зобов’язання, та рядками, де відображаються зменшення податку і переплата). Тому й не дивно, що податківці вирішили, що в цій декларації було допущено арифметичну чи методологічну помилку.

Але зверніть увагу: платник податків її виправив! Однак податківці, судячи з усього, не визнали подання уточнюючого розрахунку виправленням унаслідок того, що

не було перераховано недоплату і п’ятивідсотковий штраф. Адже якщо чітко дотримуватись форми декларації, то недоплата була, у ряд. 17 (відповідає ряд. 14 звичайної декларації) дійсно було зазначено занижене податкове зобов’язання. А оскільки немає виправлення, отже, наявне застосування штрафу за арифметичну чи методологічну помилку. Тому якщо чітко дотримуватись форми декларації, то при виправленні цієї помилки потрібно було сплатити недоплату і п’ятивідсотковий штраф, а в декларації за наступний період поставити цю недоплату у зменшення суми податку до сплати.

Інша справа, що суд навряд чи перейматиметься нюансами заповнення декларації, а тим більше враховуватиме порядок проведення її по особовому рахунку. Можливо, тому рішення було прийнято на користь платника податків.

Матеріал підготував Дмитро Костюк,
заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі