Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Помилилися в сумі торішнього прибутку — чи потрібно коригувати поточні ВВ, що залежать від його величини?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилилися в сумі торішнього прибутку — чи потрібно коригувати поточні ВВ, що залежать від його величини?

 

Підприємство самостійно виявило помилку: неправильно визначено величину оподатковуваного прибутку минулого року (рядок 11 річної декларації). Чи потрібно у зв’язку з цим також коригувати й суму валових витрат, які залежать від величини такого оподатковуваного прибутку, наприклад, витрати на благодійність?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як відомо, у деяких випадках

Закон про податок на прибуток обмежує граничний розмір поточних валових витрат відсотком від оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. До них, зокрема, належать витрати на благодійність, витрати на безоплатну рекламну роздачу зразків товарів, витрати на охорону культурної спадщини (відповідно до пп. 5.2.2, 5.4.4, 5.2.13 Закону про податок на прибуток) та ін. Величина валових витрат у таких випадках залежить від величини оподатковуваного торішнього прибутку.

Разом з тим, якщо згодом у сумі прибутку виявляється помилка, виникає запитання: а чи слід у зв’язку з цим також коригувати і суму валових витрат, що залежать від її величини (відповідно у бік зменшення, якщо прибуток завищено, або у бік збільшення, якщо його занижено)?

Вважаємо, що в цьому випадку доцільніше виходити з такого. Оскільки за підсумками минулого року було задекларовано суму помилкового прибутку, з якого платником податку і було

сплачено податок, то саме така сума прибутку фактично була для платника податку оподатковуваною, а отже, вона є точкою відліку для розрахунку граничної величини поточних валових витрат. Тому вважаємо, що виправлення помилки в торішній сумі прибутку не тягне за собою необхідності коригування величини відповідних «підграничних» валових витрат.

Проте податківці в цьому випадку, звичайно ж, висловлюються «

за» одночасне уточнення величини валових витрат разом з виправленням помилок у торішньому прибутку. Підтримують такий підхід і суди. Так, у постанові від 21.09.2004 р. ВСУ вказував на необхідність відповідного коригування валових витрат у разі уточнення суми торішнього прибутку.

Звичайно, позиція ВСУ — серйозний аргумент. І якщо додержуватись її до кінця, то заради справедливості потрібно визнати, що коригуванню підлягають валові витрати як у бік зменшення (при зменшенні суми торішнього прибутку), так і в бік збільшення (при донарахуванні платником податків суми оподатковуваного прибутку в результаті самостійно виявленої помилки).

На завершення розглянемо приклад.

Приклад.

У лютому 2008 року платником податку самостійно виявлено таку помилку. Унаслідок помилково неврахованих у грудні 2006 року валових витрат (у сумі 20000 грн.) на цю величину було помилково завищено оподатковуваний прибуток за 2006 рік. У результаті за підсумками 2006 року задекларовано прибуток у сумі 520000 грн. (з якого і було сплачено податок у розмірі 130000 грн.) замість правильної 500000 грн.

При цьому в наступному 2007 році підприємство здійснило витрати на благодійність, перерахувавши неприбутковій організації суму в розмірі 5 % задекларованого оподатковуваного прибутку минулого 2006 року (520000 грн.

х 5 % = 26000 грн.) і на підставі п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток віднесло її до валових витрат.

У цьому випадку, якщо бути прихильниками першого підходу, то, виправляючи помилку в сумі прибутку за 2006 рік, платнику податку не потрібно коригувати (зменшувати) суму благодійних валових витрат 2007 року.

Якщо ж прийняти підхід податківців, то платнику податку разом з уточненням (зменшенням) суми оподатковуваного прибутку за 2006 рік також доведеться зменшити (на 1000 грн.) і величину благодійних валових витрат 2007 року. Разом з тим, очевидно, що цей підхід також повинен працювати і у зворотній ситуації. Отже, якщо припустити, що допущена помилка призвела до заниження оподатковуваного прибутку 2006 року, то, виправляючи її та донарахувавши суму податкових зобов’язань, платнику податків також слід відкоригувати (збільшити) і «підграничні» валові витрати 2007 року.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі