Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Самоштраф сплачено після подання уточнюючого розрахунку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Самоштраф сплачено після подання уточнюючого розрахунку

 

У лютому 2008 року підприємство виявило помилку, допущену в декларації з податку на прибуток за 3 квартали 2007 року, яка спричинила заниження податкового зобов’язання. З метою її виправлення бухгалтер 22 лютого подав до місцевої ДПІ уточнюючий розрахунок, заздалегідь сплативши суму недоплати. Штраф у розмірі 5 % від суми недоплати перераховано до бюджету тільки 29 лютого 2008 року. Чим це може загрожувати підприємству?

(м. Суми)

 

Як відомо, виправити самостійно виявлену помилку, допущену в декларації з податку на прибуток, можна шляхом подання уточнюючого розрахунку. Відповідно до

абзацу «а» п. 17.2 Закону № 2181 при виборі цього способу суму недоплати та штраф у розмірі 5 % від суми недоплати необхідно сплатити до подання такого уточнюючого розрахунку (УР).

Згідно з

п. 1.2 Закону № 2181 зобов’язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та в строки, установлені цим законом чи іншими законами України, називається податковим зобов’язанням. У зв’язку з цим сума недоплати і штраф, що нараховуються платником податку на підставі норм п. 17.2 Закону № 2181, є складовими податкового зобов’язання.

А отже, несплата самоштрафу в установлені строки вважатиметься

податковим боргом і погашатиметься з нарахуванням пені та штрафних санкцій у порядку, установленому ст. 16 і 17 Закону № 2181. Саме такий висновок міститься в листі ДПАУ від 15.01.2004 р. № 560/7/11-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 48.

Формально в податківців були підстави не визнати виправлення помилки, оскільки процедуру самовиправлення, закріплену в

п. 17.2 Закону № 2181, порушено. Проте головне податкове відомство пішло іншим шляхом: помилка вважатиметься виправленою, однак до підприємства буде застосовано штрафні санкції згідно з п.п. 17.1.7 Закону № 2181. Нагадаємо: відповідно до норм зазначеного підпункту в разі, коли платник податків не сплачує погоджену суму податкового зобов’язання протягом граничних строків, установлених Законом № 2181, такий платник податків зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу при простроченні до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати погодженої суми податкового зобов’язання*.

* У цьому випадку граничним строком сплати погодженої суми податкового зобов’язання є день подання УР (22 лютого 2008 року). Суму податкового боргу сплачено на сьомий календарний день після граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Щодо пені, то відповідно до

п.п. 16.4.1 Закону № 2181 вона нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій) з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є найбільшою, за кожний календарний день прострочення його сплати. При самостійному нарахуванні суми податкового зобов’язання пеня починає обчислюватися з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (у цьому випадку з 03.03.2008 р.).

Зверніть увагу: у ситуації, яку розглянуто на сторінках журналу «Вісник податкової служби України», 2007, № 16, коли платник податків виправляє помилку в поточній декларації без збільшення податкового зобов’язання на суму штрафу в розмірі 5 % від суми недоплати (тобто

самоштраф узагалі не відображено в декларації), умови, передбачені п. 17.2 Закону № 2181, не буде виконано, а отже, помилка так і залишиться невиправленою.

У цьому випадку до платника податків застосовується штрафна санкція, передбачена

п.п. 17.1.3 Закону № 2181. Розмір штрафної санкції становить 10 % від суми недоплати (заниження податкового зобов’язання) за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку, починаючи з податкового періоду, на який припадає така недоплата, і закінчуючи податковим періодом, на який припадає отримання таким платником податків податкового повідомлення від контролюючого органу, але не більше 50 % від такої суми і не менше 10 нмдг сукупно за весь строк недоплати, незалежно від кількості минулих податкових періодів.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі