Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Помилково завищили залишки запасів на кінець звітного періоду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилково завищили залишки запасів на кінець звітного періоду

 

Підприємство у грудні 2007 року придбало декілька столових наборів як подарунки для працівників фірми загальною вартістю 3000 грн. (у тому числі ПДВ — 500 грн.). Вартість цих наборів не потрапила до валових витрат підприємства, проте вона збільшила залишки запасів на кінець 2007 року. Помилку виявлено в лютому 2008 року. Діяльність підприємства в IV кварталі 2007 року була прибутковою.

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 5.9. Закону про податок на прибуток платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості запасів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення яких включаються до складу валових витрат.

Бухгалтер абсолютно справедливо не включив вартість столових наборів до валових витрат, адже вони не призначені для використання в господарській діяльності підприємства (

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток). При цьому не потрібно було збільшувати залишки запасів на кінець звітного періоду, оскільки в перерахунку за п. 5.9. Закону про податок на прибуток беруть участь тільки запаси, вартість яких включено до складу валових витрат.

Допущена помилка стала причиною завищення валового доходу (ряд. 01.2 декларації за 2007 рік) та оподатковуваного прибутку в декларації за 2007 рік на суму

2500 грн. У результаті підприємство переплатило до бюджету 625 грн. (2500 х 25 %), а отже, фінансова санкція в розмірі 5 % при самостійному виправленні помилки йому не загрожує.

Виправити допущену помилку можна шляхом подання УР до декларації за 2007 рік. У ряд. 1 УР потрібно зазначити код рядка («01.2»), що виправляється, і суму помилки 2500 грн. зі знаком «-». Показник ряд. 1 переносимо до ряд. 4 також зі знаком «-». У ряд. 5 відображаємо діючу ставку податку на прибуток (25 %). На підставі показників ряд. 4 і ряд. 5 розраховуємо та відображаємо в ряд. 7 УР суму переплати 625 грн. (2500 грн. х 25 %) зі знаком «-».

При заповненні декларації за І квартал 2008 р. (у наступній декларації після подання УР) слід:

— у

графі 3 таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації зазначити помилкові залишки запасів на початок звітного року, а потім виключити їх з перерахунку шляхом відображення вартості тих самих запасів у графі 4. Такий спосіб заповнення дозволить уникнути нерозуміння з боку податківців;

— суму переплати, що утворилася, у розмірі

625 грн. потрібно відобразити в ряд. 16 або ряд. 18 декларації.

Таку помилку можна виправити і в поточній декларації. У цьому випадку:

таблицю 1 додатка К 1/1 до декларації необхідно заповнити так само, якби помилка виправлялася через УР;

— у ряд.

02.2 зазначити 2500 грн. зі знаком «-»;

— у ряд.

22 (сума 5 % самоштрафу) поставити прокреслення, оскільки помилка, що виправляється, не спричинила недоплати.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі