Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Помилки при заповненні рядка 15 декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилки при заповненні рядка 15 декларації

 

Бухгалтер при заповненні декларації з податку на прибуток за 2007 рік помилково в ряд. 15 «Сума нарахованого податку за попередній податковий період поточного року» поставив прокреслення. Проте до бюджету було перераховано правильну суму грошових коштів. Як можна виправити допущену помилку?

(м. Луганськ)

 

Насамперед зауважимо, що бухгалтер при складанні декларації з податку на прибуток керується

Порядком № 143. Відповідно до норм зазначеного документа при заповненні ряд. 15 декларації необхідно пам’ятати, що він складається за принципом наростаючого підсумку (п. 16.4 Закону про податок на прибуток). Призначення цього рядка — зменшити податкове зобов’язання звітного періоду на суму нарахованого податку за попередній податковий період поточного року. Це дає можливість перерахувати до бюджету саме ту суму податку на прибуток, яку було нараховано за останній звітний квартал (грудень — для декларації за рік). Отже, значення ряд. 15 має відповідати значенню ряд. 14 попередньої декларації.

Зауважимо, що неправильне заповнення ряд.

15 не впливає на суму податкових зобов’язань, відображених у ряд. 14 такої декларації, тобто незаповнення ряд. 15 не може спричинити недоїмку з податку на прибуток.

Проте ситуація ускладнюється тим, що

за особовим рахунком платника податку відображається різниця ряд. 14 і ряд. 15 поточної декларації. Наведемо вихідну інформацію у вигляді таблиці.

 

Рядок декларації

Декларація
за 11 місяців 2007 року

Декларація за 2007 рік

помилкова

слід було заповнити

14 «Податкове зобов’язання звітного періоду»

10000

12000

12000

15 «Сума нарахованого податку за попередній податковий період поточного року»

7000

10000

17 «Сума податку до сплати» (14 - 15)

3000

12000

2000

 

Як бачимо, якщо додержуватися алгоритму, який використовує ДПАУ, на особовому рахунку платника податку відобразиться завищена сума податкових зобов’язань. Несплата в установлені строки цієї суми розглядатиметься як податковий борг.

Щодо цього варта уваги консультація представників головного податкового відомства, опублікована у «Віснику податкової служби України», 2006, № 40, с. 39, де йшлося, зокрема, про помилкове заповнення ряд. 15 декларації з податку на прибуток. Вона свідчить про те, що податківці схильні сприймати несплату погодженого податкового зобов’язання (хай навіть вона зумовлена помилковим заповненням ряд. 15) як податковий борг з відповідним застосуванням штрафних санкцій.

У зв’язку з цим рекомендуємо все ж таки сплатити до бюджету завищену суму податку, а потім самостійно виправити допущену помилку.

Як випливає з

пп. 5.1, 17.2 Закону № 2181, а також з п. 2.1 Порядку № 143, самостійно виправити помилку в декларації з податку на прибуток можна двома способами:

— через уточнюючий розрахунок (УР);

— у декларації з податку на прибуток.

Проте скористатися першим способом тут не можна, адже в УР необхідних для цього рядків немає. Виправитися можна буде в декларації з податку на прибуток за І квартал 2008 року, для цього:

— у ряд.

15 ставиться прокреслення, оскільки він заповнюється тільки в межах року;

— сума переплати в розмірі

10000 грн. (12000 - 2000) знайде своє відображення в ряд. 16 або в ряд. 18 поточної декларації.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі