Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна виправити помилку в уже перевіреному періоді?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна виправити помилку в уже перевіреному періоді?

 

Чи можна виправити помилку з податку на прибуток після проведення перевірки, якщо її виявлено за перевірений період?

(м. Запоріжжя)

 

На жаль, прямих норм, що дають відповідь на це запитання, чинне законодавство не містить. Проте роз’яснення з цього приводу свого часу наводилися в

листі ДПАУ від 25.05.2001 р. № 6901/7/16-1117. І хоча цей лист стосувався заповнення декларації з ПДВ, думаємо, його логіку можна застосувати і щодо податку на прибуток. У ньому зазначалося, що в разі, коли у платника було проведено документальну перевірку і за її результатами донараховано або зменшено суму податку, визначену платником, то за ті звітні періоди, за які проведено перевірку, як правило, уточнюючий розрахунок подаватися не повинен, оскільки всі помилки мало бути виявлено в результаті перевірки. Разом з тим далі в тому самому листі зазначалося, що виняток може становити лише випадок, коли перевірку проведено некваліфіковано, помилок не знайдено, а наявність помилок у перевіреному звітному періоді доведено платником документально. У такому разі щодо осіб, які проводили перевірку, повинно бути проведено службове розслідування і застосовано відповідних заходів впливу, а уточнюючий розрахунок має бути прийнято.

Як бачимо, ДПАУ допускає

можливість виправлення платником податку помилки за перевірений період, якщо не всі помилки було своєчасно виявлено перевіряючими під час перевірки. Отже, виявивши помилку за вже перевірений період, платник податку може її виправити. При цьому, звичайно ж, таке виправлення здебільшого зацікавить платника податку, який виявив помилкове завищення податкових зобов’язань минулих перевірених періодів і має намір урахувати переплату, що виникла помилково. Ну а якщо виправлення помилок у такому разі викличе будь-який опір з боку податківців, то платник податку має право оскаржити дії контролюючих органів згідно з п.п. 5.2.2 Закону № 2181 в адміністративному або судовому порядку.

Залишається зауважити: як передбачено

п. 5.1 Закону № 2181, виправлення помилок має здійснюватися з урахуванням строків давності, установлених ст. 15 цього Закону, тобто не пізніше закінчення 1095-го дня, наступного за останнім днем граничного строку подання «помилкової» декларації (лист ДПАУ від 30.01.2002 р. № 608/6/15-1116). При цьому, якщо платник податку має намір повернути переплату, що виникла, то згідно з п. 15.3 Закону № 2181 заяву на повернення надмірно сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) чи на їх відшкодування у випадках, передбачених податковими законами, має бути ним подано не пізніше 1095-го дня, наступного за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. На це зверталася увага і в згадуваному вище листі ДПАУ від 25.05.2001 р. № 6901/7/16-1117.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі