Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перейшовши на спрощену систему оподаткування, забудьте про колишні помилки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перейшовши на спрощену систему оподаткування, забудьте про колишні помилки

 

Підприємство з 1 жовтня 2007 року перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Проте в лютому 2008 року було виявлено помилки, допущені при заповненні декларації з податку на прибуток за півріччя 2007 року. Чи може підприємство виправити помилку, допущену в той час, коли воно перебувало на загальній системі оподаткування?

(м. Чернігів)

 

Порядок виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, описано в

п. 5.1 Закону № 2181. Згідно з нормами цього підпункту, якщо платник податку самостійно виявляє помилки в показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податку має право подати уточнюючий розрахунок.

Платник має право не подавати такий розрахунок, якщо уточнені показники зазначено ним у складі

податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого було самостійно виявлено помилки. Як випливає з п. 16.4 Закону про податок на прибуток, декларація з податку на прибуток за звітний період подається платником податку до податкового органу в строки, установлені законодавством.

Отже, і уточнюючий розрахунок, і декларацію з податку на прибуток може бути подано до податкових органів тільки

платником податку на прибуток.

Згідно з

п. 1 Указу № 727 юридичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких за рік середньооблікова чисельність працівників не перевищує 50 чоловік і обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн грн., можуть вибрати для себе спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

При переході на єдиний податок підприємство не сплачує податок на прибуток (

ст. 6 Указу № 727). У зв’язку з цим воно не може скористатися механізмом виправлення помилок, передбаченим п. 2.1 Порядку № 143. Принаймні таку думку висловили податківці в консультації, опублікованій у журналі «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2007, № 10, с. 14.

Незважаючи на те що після переходу на спрощену систему оподаткування можливість самостійно виправляти помилки, допущені в декларації з податку на прибуток, у підприємства відсутня, податківці мають повне право накладати штрафні санкції за такі помилки з урахуванням строку давності.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі