Теми статей
Обрати теми

Щодо звітного (податкового) періоду для набуття і підтвердження статусу платника ФСП

Редакція ПБО
Лист від 04.03.2008 р. № 37-27-13/3138

Щодо звітного (податкового) періоду для набуття і підтвердження статусу платника ФСП

Лист Міністерства аграрної
політики України від 04.03.2008 р. № 37-27-13/3138

 

Міністерство аграрної політики розглянуло лист <...> щодо надання роз’яснень по визначенню звітного (податкового) періоду та повідомляє наступне.

На виконання абзацу четвертого статті 5 постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.1999 р. № 658 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2006 р. № 725) Міністерством аграрної політики за погодженням з Державною податковою адміністрацією розроблена та затверджена наказом від 22.11.2007 р. № 818 (зі змінами, внесеними наказом від 24.12.2007 р. № 938) нова форма Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства

за попередній звітний (податковий) рік (далі — Розрахунок).

За погодженням з Державною податковою адміністрацією визначено, що при складанні Розрахунку підприємства керуються даними аналітичного бухгалтерського обліку.

Відповідно до пункту 2 статті 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» перший звітний період новоствореного підприємтства

може бути менш як 12 місяців, але не більше як 15 місяців.

Отже, підприємство, що було створене

протягом звітного (податкового) періоду, а саме 2007 року, має право бути платником фіксованого сільськогосподарського податку у 2008 році, за умови виконання ним всіх інших вимог необхідних для набуття і підтвердження статусу платника цього податку.

Заступник міністра Б. Супіханов



коментар редакції

Платником ФСП сільгосппідприємство може стати ще до досягнення річного віку

Судячи з наданої Мінагрополітики відповіді, запитання стосувалося права застосування ФСП у поточному році сільгосппідприємствами «народження» 2007 року, вік яких обчислюється лише місяцями, а не роками. Причому більшою мірою тими сільгосппідприємствами, які утворені, так би мовити, первісно «з нуля» або шляхом поділу чи виділення.

Як відомо,

сільгосппідприємства, утворені шляхом злиття, приєднання або перетворення, згідно з пунктами 7 і 8 Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою КМУ від 23.04.99 р. № 658 (далі — Положення № 658), можуть бути платниками ФСП уже в рік їх створення (перетворення). Щоправда, за умови дотримання ними так званого 75 % показника «сільськогосподарності», тобто якщо сума, отримана протягом останнього податкового періоду всіма підприємствами, що беруть участь в утворенні (перетворенні), від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки становить не менше 75 % загальної суми валового доходу.

Передумови запитання, на нашу думку, випливали з

буквального прочитання абзацу четвертого п. 5, щоправда, не постанови КМУ № 658 (як зазначено в листі, що коментується), а Положення № 658, яке встановлює порядок подання Розрахунку «сільськогосподарності» — зверніть увагу! — за попередній звітний (податковий) рік. Крім того, про обчислення цього 75 % показника за даними попереднього звітного (податкового) року зазначається і в абзаці першому ст. 2 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV, який дає визначення платників ФСП.

Ми поділяємо висновки листа, що коментується:

— при складанні Розрахунку «сільськогосподарності» підприємства мають керуватися даними

бухгалтерського обліку;

— сільгосппідприємство, утворене

протягом звітного (податкового) періоду (2007 року), має право бути платником ФСП у 2008 році за умови дотримання ним усіх інших вимог, необхідних для набуття або підтвердження такого статусу платника. Інакше кажучи, Розрахунок «сільськогосподарності» можна подати за підсумками періодів року (місяців, кварталів), а не тільки за весь повний попередній рік.

Незважаючи на згадку в листі конкретних календарних років (2007 і 2008), його висновки

поширюються і на подальші роки. Наприклад, на право набуття статусу платника ФСП у 2009 році сільгосппідприємствами, утвореними протягом поточного 2008 року.

На нашу думку, ужитий у Законі про ФСП та в Положенні № 658 вислів «попередній звітний (податковий) рік» не зовсім вдалий. По-перше, він породжує неоднозначність тлумачення, у зв’язку з чим і з’явився лист, що коментується. А по-друге, у випадках переходу сільгосппідприємства на сплату ФСП із загальної системи оподаткування має місце визначення цього поняття, пов’язане з іншими часовими межами. На відміну від сільгосп-підприємств — платників ФСП, для яких звітний (податковий) рік збігається з календарним (бюджетним) роком, для сільгосппідприємств на загальній системі оподаткування згідно з абзацом другим п. 11.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) установлено річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного (бюджетного) року. Його закінчення припадає на останній день червня наступного календарного року.

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі