Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оскарження податкової вимоги

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оскарження податкової вимоги

 

Платник податків, який отримав податкове повідомлення про донарахування суми податкових зобов’язань і не розпочав процедуру його адміністративного оскарження у відведений 10-денний строк, одержує від податкового органу податкову вимогу. Чи можна оскаржити таку податкову вимогу?

(м. Севастополь)

 

Так

, можна (причому як в адміністративному, так і в судовому порядку), але при цьому потрібно мати на увазі, що сума, яка оскаржується (перейшла з податкового зобов’язання в розряд податкового боргу), залишатиметься узгодженою. Розглянемо цю ситуацію докладніше.

Як відомо, особливості адміністративного та/або судового оскарження рішень контролюючих органів обумовлено

п. 5.2 Закону № 2181. Почнемо з адміністративного оскарження.

Відразу зауважимо: прямо про можливість оскарження податкових вимог у

п.п. 5.2.2 Закону № 2181 не зазначається, а тільки вказується на можливість адміністративного оскарження платником податків у 10-денний строк податкового повідомлення або іншого рішення контролюючого органу. Разом з тим, якщо звернутися до Положення № 29, розробленого під Закон № 2181, то в його п. 2 прямо зазначається, що це Положення визначає порядок оскарження в адміністративному порядку як податкових повідомлень про визначення сум податкових зобов’язань, штрафних (фінансових) санкцій, так і податкових вимог щодо сум податкового боргу. Отже, як бачимо, Положення № 29 допускає можливість оскарження платником податків в адміністративному порядку також і податкових вимог (з дотриманням відведеного для цього 10-денного строку). До речі, зауважимо, що «спустившись вниз згідно із Законом 2181» висновок про можливість адміністративного оскарження податкових вимог можна зробити також на підставі положень його п. 6.5 зі статті 6, що обумовлює порядок направлення платнику податків податкових повідомлень і податкових вимог.

Крім того, у запасі у платника податків також завжди є інший варіант — оскаржити рішення контролюючого органу

в судовому порядку. Адже п.п. 5.2.5 Закону № 2181 прямо передбачає, що (з урахуванням строків давності) платник податків має право оскаржити в суді рішення контролюючого органу про нарахування податкового зобов’язання в будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення. Причому звернутися до суду платник податків має право як протягом розпочатої процедури адміністративного оскарження, так і не починаючи її. Про випадки судового оскарження платник податків має повідомити контролюючий орган, чиє рішення оскаржується.

Таким чином, платник податків

може оскаржити податкову вимогу в адміністративному та/або судовому порядку. Щоправда, у цьому випадку потрібно мати на увазі одну особливість. За загальним правилом, установленим п.п. 5.2.2 Закону № 2181, якщо платник податків не розпочинає в 10-денний строк процедуру оскарження, то податкове зобов’язання платника податків, нараховане контролюючим органом, вважається узгодженим у день отримання податкового повідомлення. При цьому не сплачена протягом 10 днів з дня отримання податкового повідомлення зазначена в ньому донарахована та узгоджена сума стає податковим боргом і контролюючий орган, вимагаючи його погашення, має право надіслати платнику податків податкову вимогу — письмову вимогу погасити таку суму. Отже, при оскарженні податкової вимоги оскаржуватиметься вже податковий борг, тобто узгоджені та своєчасно не сплачені податкові зобов’язання. І така їх «узгодженість» зберігатиметься на весь період оскарження (а отже, крім можливих штрафів, за цей час також нараховуватиметься й пеня). А от остаточно вирішити ситуацію щодо необхідності погашення донарахованих сум можна тільки за результатами оскарження.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі