Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо скаргу відправлено платником податків поштою до закінчення 10-денного строку, але отримано податківцями пізніше

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо скаргу відправлено платником податків поштою до закінчення 10-денного строку, але отримано податківцями пізніше

 

Платник податків поштою відправив скаргу до податкового органу до закінчення 10-денного строку, проте податківці отримали її після закінчення 10 днів. Чи вважається така скарга своєчасно поданою?

(м. Миколаїв)

 

Так

, вважається.

Щоб укластися у відведений для подання скарги 10-денний строк, платнику податків, безумовно, варто знати, що розуміється під

днем подання скарги. Відповідь на це запитання міститься в п. 3 Положення № 29. Так, згідно з цим пунктом днем подання скарги (заяви) є:

день фактичного подання скарги (заяви) до відповідного податкового органу — у разі безпосереднього подання скарги до податкового органу;

дата відправлення скарги (заяви), зазначена відділенням поштового зв’язку в повідомленні про вручення поштового відправлення та на конверті — у разі направлення скарги (заяви) поштою;

дата фактичного надходження скарги (заяви) до податкового органу — у разі відсутності повідомлення про вручення і опису вкладення поштового відправлення та відбитку календарного штемпеля відділення поштового зв’язку на поштовому відправленні (конверті, бандеролі), що робить неможливим з’ясування фактичної дати отримання скарги (заяви) відділенням поштового зв’язку.

Як бачимо, у разі направлення скарги

поштою днем подання скарги вважається дата її відправлення (другий з перелічених вище випадків). А от день отримання такої скарги податковим органом у відведений 10-денний строк не входить. Таку ж точку зору свого часу висловлював і ВГСУ, який у своїх постановах (постанова ВГСУ від 28.01.2003 р. у справі № 1/4/744 та постанова ВГСУ від 03.03.2004 р. у справі № 28/145-02) зазначав, що скаргу має бути направлено поштою з дотриманням 10-денного строку, а не отримано безпосередньо контролюючим органом у 10-денний строк. Сьогодні з цим згодна і ДПАУ.

Отже, у випадку, що розглядається в запитанні, оскільки

скаргу відправлено платником податків до закінчення відведеного 10-денного строку, то незважаючи на те що податківці отримали її пізніше цього строку, вона так само вважається своєчасно поданою платником податків.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі