Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи буде скасовано штраф, якщо суд визнає суму податкових зобов’язань, що оскаржуються, недійсною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи буде скасовано штраф, якщо суд визнає суму податкових зобов’язань, що оскаржуються, недійсною

 

Податкове зобов’язання, донараховане за результатами перевірки, у результаті адміністративного оскарження було узгоджено, проте своєчасно не сплачено платником податків, за що нараховано штраф і пеню. У подальшому платник податків продовжив оскарження в судовому порядку. Чи буде скасовано такі штраф і пеню, якщо згодом за підсумками судового розгляду з’ясується, що податківці не мали рації, і рішення про донарахування податкових зобов’язань буде визнано недійсним?

(м. Вінниця)

 

Так

, штраф і пеню в такому разі буде скасовано.

У ситуації, коли нарахування (донарахування) податкових зобов’язань визнається судом неправомірним, а податкове повідомлення — недійсним, раніше нараховані податкові зобов’язання,

пеня і штрафні санкції скасовуються і платнику податків їх сплачувати не потрібно, тобто в такому разі через рішення суду донараховані суми штрафу і пені списуватимуться з платника податків автоматично, оскільки зникла сама підстава для їх нарахування — скасовано власне суму донарахованих податкових зобов’язань. А отже, про жодні штрафи і пеню в такому разі не можна говорити в принципі. Такої ж думки з цього питання додержується і Держпідприємництва, що випливає з листа від 12.05.2003 р. № 2844.

Залишається додати, що аналогічний висновок свого часу було зроблено і в консультації «Судове оскарження рішень про нарахування податкових зобов’язань» у журналі «Вісник податкової служби України», 2003, № 19, с. 31. Там зазначалося, що нарахування пені та штрафів припиняється тільки в разі, коли судом буде прийнято рішення на користь платника податків. У такому разі рішення суду буде підставою для проведення в обліку операцій зі сторнування раніше нарахованих сум.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі