Теми статей
Обрати теми

Щодо середньої зарплати для розрахунку лікарняних при обліку робочого часу в днях і годинах

Редакція ПБО
Лист від 19.12.2007 р. № 04-06/

Щодо середньої зарплати для розрахунку лікарняних при обліку робочого часу в днях і годинах

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.12.2007 р. № 04-06/В-225з-353

 

Згідно із п. 13 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, із змінами і доповненнями, у випадках, не пов’язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу або обліку робочого часу в годинах, для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час.

Згідно із роз’ясненнями Міністерства праці та соціальної політики (газета «Праця і зарплата» № 41 за листопад 2001 р.),

якщо особа через виробничу потребу працювала за різними графіком та режимом роботи, встановленими в днях і годинах, як це має місце у наведеному <...> прикладі, обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати в такому разі здійснюється виходячи з середньогодинної заробітної плати. При цьому робочі дні переводяться в години, виходячи з балансу робочого тижня, і визначається загальна кількість відпрацьованих годин.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 р. № 1266 право давати роз’яснення щодо застосування Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням надано Міністерству праці та соціальної політики.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Особливості розрахунку лікарняних у випадку, коли облік робочого часу вівся і у днях, і в годинах

У загальному випадку при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виходять з розміру

середньоденної заробітної плати за відпрацьований час. Так визначено в Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженому постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Разом з тим, якщо робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, для розрахунку лікарняних застосовується середньогодинна заробітна плата.

На практиці трапляються випадки, коли в розрахунковому періоді частина робочого часу враховувалася у днях, а частина — у годинах, наприклад, у зв’язку зі зміною в організації виробництва підприємства.

Як обчислювати лікарняні в цьому випадку, у Порядку № 1266 чітко не визначено.

Мінпраці в листі, що коментується, пропонує такий варіант вирішення цієї проблеми. Якщо працівник у зв’язку з виробничою необхідністю працював за різними графіками та режимами роботи, установленими у днях та в годинах, то обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхової виплати провадиться виходячи із середньогодинної заробітної плати. При цьому робочі дні переводяться в години виходячи з балансу робочого тижня та визначається загальна кількість відпрацьованих годин.

Розглянемо приклад. Працівник хворів з 12 березня по 19 березня 2008 року включно. Розрахунковий період у цьому випадку такий: вересень 2007 року — лютий 2008 року. У вересні, жовтні, листопаді, грудні 2007 року облік робочого часу вівся у днях. Графік роботи: п’ятиденний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю. Із січня 2008 року облік робочого часу вівся в годинах. Загальна сума заробітної плати, яку нараховано за весь розрахунковий період та з якої утримувалися внески до Фонду з тимчасової втрати працездатності, становить 7200 грн.

Оскільки за даними прикладу протягом частини розрахункового періоду облік робочого часу вівся у днях, а частини — у годинах, то для визначення суми лікарняних необхідно розрахувати середньогодинну заробітну плату.

Для цього спочатку переведемо робочі дні вересня — грудня 2007 року в години:

(20 р. дн. + 23 р. дн. + 22 р. дн. + 21 р. дн.) х 8 годин = 688 годин.

Кількість відпрацьованих годин за січень — лютий 2008 року:

168 + 168= 336 (годин).

Середньогодинна зарплата для визначення суми лікарняних:

7200 : (688 + 336) = 7,03 (грн.).

Приймемо, що страховий стаж працівника становить 9 років, тоді сума оплати перших п’яти днів складе:

7,03 х 24 = 168,72 (грн.).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності:

7,03 х 24 = 168,72 (грн.).

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі