Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

Редакція ПБО
Постанова від 12.03.2008 р. № 170

Кабiнет Мiнiстрiв України

Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

Постанова від 12 березня 2008 р. № 170

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Внести до Порядку

проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078 (Офіційний вісник України, 2003 р., № 29, ст. 1471; 2006 р., № 20, ст. 1484; 2007 р., № 52, ст. 2113), зміни, що додаються.

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2008 р. № 170

Зміни, що вносяться до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

 

1. У

пункті 2:

абзац другий

викласти в такій редакції:

«пенсії (з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсії, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги на прожиття, державної допомоги та компенсаційних виплат, крім тих, які зазначені у пункті 3 цього Порядку), щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії;»;

абзац сьомий

виключити.

2. У

пункті 3:

доповнити пункт після абзацу шостого

новим абзацом такого змісту:

«соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму (пенсії, обчислені з урахуванням абзацу першого частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»; додаткова пенсія, підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму; тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме; мінімальний розмір допомоги по безробіттю; державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам; державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державна соціальна допомога на догляд; щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним; компенсаційна виплата, що призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами);».

У зв’язку з цим

абзац сьомий вважати абзацом восьмим , виклавши його в такій редакції:

«державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на дітей одиноким матерям, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.».

3. У

пункті 4:

абзац другий

викласти в такій редакції:

«У межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, індексуються оплата праці (грошове забезпечення), допомога по безробіттю та матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, що надаються залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії.»;

в

абзаці третьому слова «державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам,» та слова і цифри «державна соціальна допомога інвалідам з дитинства, щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним,» виключити;

абзаци четвертий, восьмий та дев’ятий

викласти в такій редакції:

«У межах прожиткового мінімуму, встановленого для дітей (залежно від віку), індексується страхова виплата дитині, яка народилась інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності.»;

«У разі коли особа працює, в першу чергу індексується оплата праці.

Пенсії у зв’язку з втратою годувальника на дітей індексуються окремо, незалежно від розміру інших доходів (крім оплати праці). У разі коли дитина працює, в першу чергу індексується оплата праці.»;

доповнити пункт після абзацу дев’ятого

новим абзацом такого змісту:

«Якщо період між припиненням і продовженням виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника та поновленням виплати пенсії по інвалідності становить більше місяця, обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації розпочинається з місяця продовження (поновлення) виплати пенсії із збереженням суми індексації, нарахованої на момент припинення виплати пенсії, за умови, що в зазначений період не відбулося підвищення розміру пенсії. Якщо період між припиненням і продовженням (поновленням) виплати зазначених пенсій становить менше місяця, індексація проводиться відповідно до цього Порядку.».

У зв’язку з цим

абзац десятий вважати абзацом одинадцятим .

4. У

першому реченні абзацу першого пункту 5 слова «мінімальної пенсії» замінити словом «пенсії», а слова «державної допомоги сім’ям з дітьми,» виключити.

5.

Підпункт 5 пункту 6 виключити.

6. У

пункті 101 слова «державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам,» виключити.

7. У

додатку 5 до Порядку приклад «Обчислення суми індексації у разі підвищення розміру пенсії (допомоги) випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції» виключити.



коментар редакції

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не індексується

Зміни, унесені постановою КМУ, що коментується, до Порядку проведення індексації грошових доходів громадян, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2008 р. № 170, зацікавлять насамперед осіб, які одержують державну соціальну допомогу.

Зміни, що коментуються, зводяться до того, що з переліку виплат, які підлягають індексації, було вилучено деякі державні соціальні виплати.

У зв’язку з цим індексації не підлягають, наприклад, такі виплати, як:

допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— допомога на дітей одиноким матерям, яка надається в мінімальному розмірі;

— державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам;

— щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І або II групи внаслідок психічного розладу, який згідно з висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, та інші виплати, зазначені в абзаці шостому п. 3 Порядку № 1078.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі