Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку відрахування у 2008 році державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

Редакція ПБО
Постанова від 05.03.2008 р. № 158

Про затвердження Порядку відрахування у 2008 році державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

Постанова від 5 березня 2008 р. № 158

(витяг)

 

Відповідно до статті 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Затвердити Порядок відрахування у 2008 році державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу), що додається.

<...>

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 158

ПОРЯДОК

відрахування у 2008 році державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу)

 

1. Згідно з цим Порядком частина чистого прибутку (доходу), що відраховується

державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, та розміру відрахувань частини чистого прибутку (доходу), визначеного у Законі України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Державними підприємствами енергетичної галузі

чистий прибуток, з якого розраховується та сплачується частина чистого прибутку (доходу), зменшується на суму цільових коштів (обсяг інвестиційної складової тарифу), що спрямовуються на реалізацію інвестиційних проектів згідно з рішенням Кабінету Міністрів України.

Державними підприємствами електроенергетичної галузі, фінансування яких здійснюється в межах кошторису, що затверджується НКРЕ, відрахування частини чистого прибутку (доходу) провадяться із суми перевищення фактично отриманих кошторисних доходів над фактично здійсненими кошторисними видатками у звітному періоді.

2. Частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету

наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період у строк, встановлений для сплати податку на прибуток підприємств.

3. Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями

відповідно до форми розрахунку, встановленої ДПА, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємств.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю

, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

4. Сплачена відповідно до цього Порядку частина чистого прибутку (доходу) зараховується на відповідні рахунки з обліку надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в органах Державного казначейства.

5. Інформацію про нарахування та сплату частини чистого прибутку (доходу) відповідно до цього Порядку державні унітарні підприємства та їх об’єднання подають центральним та місцевим органам виконавчої влади, до сфери управління яких вони належать.



коментар редакції

Держдивіденди: Кабмін цитує ст. 61 Закону про держбюджет-2008

На істотні зміни порядку сплати держдивідендів у 2008 році ми звертали увагу в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 4, с. 63. Основна новація — кардинальне звуження кола платників. За результатами діяльності у 2008 році держдивіденди сплачуватимуть лише державні унітарні та комунальні унітарні підприємства. Постанова, що коментується, стосується саме

державних унітарних підприємств, оскільки комунальні унітарні підприємства керуються документами, розробленими відповідними місцевими радами.

На жаль, Кабмін у постанові, що коментується, фактично не деталізував розпорядження ст. 61 Закону про держбюджет-2008 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 4). Більше того, він навіть не повторив текст ч. 1 ст. 61 Закону про держбюджет-2008, згідно з якою «державні унітарні підприємства … та їх об’єднання сплачують до Державного бюджету України частину чистого прибутку (доходу) в розмірі 15 відсотків,

зменшеного на суму нарахованих і сплачених дивідендів відповідно до пункту 7.8 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Визнаємо: сама по собі ця норма не досить зрозуміла. Наведене формулювання Закону навряд чи може зводитися лише до необхідності сплати авансового внеску з податку на прибуток при сплаті держдивідендів (згідно з п. 7.8. Закону про податок на прибуток). Річ у тім, що такий авансовий внесок уже давно не утримується, а

нараховується «зверху» дивідендів. Про зменшення на його суму частини прибутку і мови йти не може. На наш погляд, у ст. 61 Закону про держбюджет-2008 ідеться про зменшення 15 % частини чистого прибутку (доходу) на суму нарахованих та сплачених «звичайних» дивідендів. Але постанова про це умовчує.

Залишається сподіватися на форму розрахунку частини прибутку, який повинна розробити ДПАУ. Проте не виключаємо, що і форма розрахунку не дозволить зменшити частину прибутку на «звичайні» дивіденди. Підстави для таких побоювань дає нам коментар до Закону про держбюджет-2008, підготовлений високопоставленим фахівцем ДПАУ, в якому зазначається, що «п. 7.8 ст. 7 Закону № 334/94-ВР

не регламентує виплату дивідендів, а встановлює порядок та обов’язок сплати платником податку авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів» (див. «Вісник податкової служби України», 2008, № 4, с. 15).

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі