Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як заповнити УР, якщо сума 5 % штрафу менше 50 копійок?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як заповнити УР, якщо сума 5 % штрафу менше 50 копійок?

 

Платник податків самостійно виявив помилку з ПДВ і виправляє її уточнюючим розрахунком. При виправленні виявилося, що виникла недоплата 6 грн. і сума 5 % штрафу від неї відповідно становить 0,3 грн. (30 копійок). Як у такому разі (при маленькій величині штрафу) заповнити уточнюючий розрахунок? Яку суму штрафу в ньому відображати?

(м. Харків)

 

Як передбачає

п. 5.2 Порядку № 166 , декларація з ПДВ заповнюється в цілих гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Отже, цим же підходом потрібно керуватися і при заповненні уточнюючого розрахунку. У свою чергу, це означає: якщо сума 5 % штрафу невелика (від 1 до 49 копійок включно), то при застосуванні діючих правил округлення, її буде округлено до нуля. А отже, у такому разі в уточнюючому розрахунку сума штрафу не відображатиметься і у «штрафному» рядку 9 УР платнику податків доведеться поставити прокреслення.

До речі, здається, що з таким заповненням уточнюючого розрахунку (при невеликій сумі штрафу — до 50 копійок) погоджуються і податківці. Принаймні, у деяких своїх консультаціях вони також радять округляти суму штрафу до нуля і не показувати її в уточнюючому розрахунку. А оскільки в цьому випадку штраф в уточнюючому розрахунку не відображається, то і сплачувати його суму (навіть в копійчаних розмірах) платнику податків не потрібно (тоді як суму недоплати, що виникла в результаті помилки, — у запитанні така сума дорівнює 6 грн. — сплатити до подання уточнюючого розрахунку платнику податків необхідно).

Щоправда, вважаємо, що обережний платник податків може в цьому випадку зовсім вже перестрахуватись і для остаточного спокою вчинити все ж таки дещо інакше: всупереч існуючим правилам округлення суму маленького штрафу «округлити» в більший бік — до 1 грн. і саме таку суму зазначити в уточнюючому розрахунку. Проте потрібно мати на увазі, що при цьому таку ж суму штрафу в розмірі 1 грн. (разом із сумою недоплати) платнику податків доведеться і заплатити.

Для порівняння зауважимо, що схожа ситуація виникне, якщо сума штрафу виявиться в межах від 50 до 99 копійок. У цьому разі, застосовуючи загальновстановлені правила округлення, суму штрафу буде округлено до 1 грн. При цьому таку округлену суму (1 грн.) платнику податків потрібно буде показати в рядку 9 уточнюючого розрахунку і сплатити разом із сумою недоплати, що виникла, до подання УР, яким виправляється помилка.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі