Теми статей
Обрати теми

Про порядок складання та подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що належить сплаті до державного бюджету за І квартал 2008 року

Редакція ПБО
Лист від 15.04.2008 р. № 7783/7/15-0317

Про порядок складання та подання розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що належить сплаті до державного бюджету за І квартал 2008 року

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.04.2008 р. № 7783/7/15-0317

 

Державна податкова адміністрація України з метою належної організації адміністрування частини чистого прибутку (доходу) у 2008 році та у зв’язку з численними запитами платників податків та органів державної податкової служби на місцях повідомляє.

На виконання статті 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та п ро внесення змін до деяких законодавчих актів України» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 05.03.2008 р. № 158, якою затверджено Порядок відрахування у 2008 році

державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 3 цього Порядку частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, установленої ДПА України, та зазначається в декларації з податку на прибуток підприємств.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу)

разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Згідно з пунктом 5 розділу II Закону України від 20 лютого 2003 року № 550-IV «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набудуть чинності з податкового періоду, наступного за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що діяли до такого визначення.

До затвердження форми

Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), яка належить сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2008 році, пропонуємо платникам податкові зобов’язання за І квартал 2008 року розраховувати за діючою формою Розрахунку*, затвердженого наказом ДПА України від 03.04.2007 р. № 207 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.04.2008 р. за № 406/13673), з урахуванням таких рекомендацій:

* Форма Розрахунку з врахуванням наведених рекомендацій ДПАУ, вкладена в сьогоднішній номер газети. —

Прим. ред.

у рядках 1 і 2 заголовної частини цифру «2007» замінити на цифру «2008»;

у рядках 2 і 7 заголовної частини проставляється відмітка;

у Розрахунку заповнюються рядки: 04, 07, 09, 10, 12;

у рядку 04 проставляється значення нормативу відрахувань 15 %;

у рядках 04, 07, 09, 10 і 12 Розрахунку цифру «2007» замінити на «2008».

Зазначаємо, що

останній день подання Розрахунку за перший квартал 2008 року припадає на 12 травня 2008 року.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома підпорядкованих органів державної податкової служби та платників податків.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Держдивіденди: ДПАУ адаптує стару форму під платежі 2008 року

Насамперед нагадаємо, що за результатами діяльності у 2008 році держдивіденди сплачують лише

державні унітарні і комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання (ст. 61 Закону про держбюджет-2008). Комунальні унітарні підприємства сплачують до загального фонду місцевих бюджетів частину чистого прибутку (доходу) відповідно до порядків та нормативів, які встановлюються відповідними радами. Корпоративні підприємства (акціонерні товариства, інші госптовариства з комунальною або державною частиною у статутному капіталі) не є платниками держдивідендів за результатами своєї діяльності у 2008 році.

Для

державних підприємств та їх об’єднань порядок відрахування частини прибутку затверджено постановою КМУ від 05.03.08 р. № 158 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 24, с. 12). У п. 3 постанови встановлено, що частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, установленої ДПА, і зазначається в декларації з податку на прибуток підприємств.

Як бачимо, ДПАУ

не встигла затвердити таку форму. У листі, що коментується, вона рекомендує скористатися формою розрахунку, що подавалася за результатами діяльності у 2007 році. Не ставлячи перед собою сьогодні завдання оспорити таку поведінку головного податкового органу країни, звернемо увагу на декілька змістовних моментів.

По-перше, уперше у 2008 році розрахунок частини чистого прибутку (доходу) подається до податкового органу

разом з фінансовою звітністю.

По-друге, на жаль, ДПАУ (так само як і КМУ), не розкрила значення ч. 1 ст. 61 Закону про держбюджет-2008, згідно з якою «державні унітарні підприємства... та їх об’єднання сплачують до Державного бюджету України частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 15 відсотків,

зменшену на суму нарахованих та сплачених дивідендів відповідно до пункту 7.8 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

По-третє, комунальні унітарні підприємства не зобов’язані подавати розрахунок за формою, що наводиться. Її призначено виключно для державних унітарних підприємств.

Звертаємо увагу

держпідприємств, що форму розрахунку з урахуванням рекомендацій ДПАУ вкладено в сьогоднішній номер газети.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі