Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо порядку індексації балансової вартості груп основних фондів

Редакція ПБО
Стаття

Щодо порядку індексації балансової вартості груп основних фондів

 

Чи має право платник податку на прибуток нараховувати амортизаційні відрахування та визначати 10-відсотковий «ремонтний ліміт» виходячи з проіндексованої відповідно до підпункту 8.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» величини балансової вартості груп основних фондів станом на початок звітного року?

 

Відповідно до підпункту 8.3.3 п. 8.3 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платники податку всіх форм власності мають право застосовувати щорічну індексацію балансової вартості груп основних фондів та нематеріальних активів на коефіцієнт індексації, який визначається за формулою: Кі = [I(а - 1) - 10] : 100, де І(а - 1) — індекс інфляції року, за результатами якого провадиться індексація. Якщо значення Кі не перевищує одиниці, індексація не провадиться.

Зокрема, за підсумками 2007 року величина Кі = [116,6 - 10] : 100 = 1,066.

У разі проведення індексації за підсумками 2007 року відповідну величину проіндексованої (тобто збільшеної у 1,066 раза) балансової вартості груп основних фондів та нематеріальних активів платник податку зазначає у відповідних рядках графи 3 таблиці 2 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток підприємств, а сукупну проіндексовану балансову вартість всіх груп основних фондів — у графі 3 таблиці 3 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток підприємств.

Таким чином, зазначені проіндексовані величини є показниками податкового обліку з податку на прибуток підприємств, за якими відповідно нараховуються амортизаційні відрахування за перший розрахунковий квартал 2008 року та визначається величина 10-відсоткового ліміту на 2008 рік, що з метою застосування п.п. 8.7.1 цього Закону відображається у графі 4 таблиці 3 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток підприємств.

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
директор департаменту податку на прибуток
та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі