Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ суми штрафу

Редакція ПБО
Лист від 05.03.2008 р. № 4304/7/16-1517-15

Щодо оподаткування ПДВ суми штрафу

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.03.2008 р. № 4304/7/16-1517-15

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартість суми штрафу за несвоєчасну доставку вантажів, нарахованого до сплати підрозділами залізниці вантажовласникам, і повідомляє.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. При цьому визначення термінів «поставка послуг» та «поставка товарів» надано у пункті 1.4 статті 1 зазначеного Закону.

Відповідно до пункту 4.1 статті 4 Закону, яким регулюється порядок визначення бази оподаткування податком на додану вартість операції з поставки товарів (послуг), до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку

з компенсацією вартості товарів і послуг.

Суми коштів, які не пов’язані з поставкою товарів чи послуг і які не є компенсацією вартості товарів (послуг), не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість

.

Щодо надання роз’яснення стосовно розрахунку суми штрафу за несвоєчасну доставку вантажів, то дане питання не належить до повноважень Державної податкової адміністрації України.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Штраф за невиконання умов договору не обкладається ПДВ

Абсолютно справедливий лист. Дійсно, об’єктом обкладення ПДВ є операції з

поставки товарів (послуг). До бази оподаткування включається договірна ціна таких товарів (послуг), до складу якої входять будь-які суми, що передаються платнику податку у зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг). Тому, якщо будь-яка сума відповідає цим критеріям, то її слід обкладати ПДВ, якщо ні — то не слід.

Таким чином, вирішальне значення в цьому питанні має правова природа штрафу за невиконання умов договору. І тут абсолютно очевидно, що жодного відношення до компенсації вартості товарів він не має, отже, його не потрібно обкладати ПДВ. Податківці подібну думку висловлювали досить давно (див. наприклад консультацію у «Віснику податкової служби України», 2000, № 26, лист ДПАУ 25.07.2001 р. № 4879/6/16-1217). На фоні частих змін позиції ДПАУ з того чи іншого питання, дуже важливо, що тут позиція податківців непорушна. А це відкриває

шлях до нехитрої схеми, коли з метою уникнення ПДВ до вартості товару (послуги) додається ще одна складова – штрафна санкція (у сумі не більше 20 відсотків вартості товару через загрозу застосування звичайних цін). Проте тим, хто ризикне нею скористатися, слід мати на увазі, що цю суму (санкції) віднести до складу валових витрат не можна; саме собою не буде і податкового кредиту.

Дещо інакша справа зі специфічними видами відповідальності. Узяти, наприклад, тривідсоткову пеню та «інфляційні», установлені ст. 625 ЦКУ за прострочення виконання грошового зобов’язання. Незважаючи на те що до компенсації вартості товарів (послуг) вони мають дуже віддалене відношення (такі платежі, мабуть, слід розглядати як міру відповідальності), податківці все ж таки наполягають на їх обкладенні ПДВ (докладніше див. публікацію «Обкладення ПДВ сум, стягнутих з боржника за порушення грошового зобов’язання» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 96, а також статтю «Облік неустойки пені та штрафів за договором поставки» у газеті «Податки та бухгалтерський облік» 2007, № 35).

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі