Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки

Редакція ПБО
Лист від 03.03.2007 р. № 31-34000-20-10/4373

Оренда

 

Щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки

 

Лист Міністерства фінансів України від 03.03.2007 р. № 31-34000-20-10/4373

 

Міністерство фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням договору оренди земельної ділянки, повідомляє.

Відповідно до пункту 7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318, та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291,

витрати підприємства, пов’язані з оформленням в установленому порядку договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства та відображаються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Витрати, пов’язані з оформленням договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами періоду

Договори оренди землі, як відомо, складаються в письмовій формі, підлягають нотаріальному посвідченню та обов’язковій державній реєстрації. Таку норму встановлено ст. 290 ГКУ, у ч. 2 якої зазначено: «Оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмовій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в установленому законом порядку, не допускається». При цьому за нотаріальне посвідчення договорів сплачується державне мито та оплачуються послуги нотаріуса. Крім того, у процесі оформлення договору може бути понесено й інші витрати як з боку орендодавця, так і орендаря, зокрема, пов’язані із залученням осіб, які надають юридичні послуги.

Пункт 18 П(С)БО 14 чітко обумовлює, що

витрати орендодавця з укладення договору операційної оренди (юридичні послуги, комісійні винагороди) визнаються іншими операційними витратами (субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності») звітного періоду, в якому вони мали місце. А як бути, якщо подібні витрати понесено орендарем: капіталізувати їх з подальшим віднесенням до нематеріальних активів чи вважати витратами періоду?

У листі, що коментується, Мінфін однозначно зазначає, що витрати підприємства,

пов’язані з оформленням у встановленому порядку договору оренди земельної ділянки, визнаються витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства і також відображаються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». Інакше кажучи, і орендодавець, і орендар мають право включити до складу інших операційних витрат витрати, пов’язані з оформленням договору оренди земельної ділянки.

Щодо витрат, проведених при

оформленні документів на землеустрій орендованої земельної ділянки, то ці витрати підлягають капіталізації з подальшим відображенням у складі нематеріальних активів (див. коментар до листа Мінфіну від 05.02.2008 р. № 31-34000-10-16/2862 на с. 42).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі