Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку вартості повернутих товарів

Редакція ПБО
Лист від 03.12.2003 р. № 31-04200-30-10/6693

Дохід та витрати

 

Щодо обліку вартості повернутих товарів

 

Лист Міністерства фінансів України від 03.12.2003 р. № 31-04200-30-10/6693

 

Міністерство фінансів України <...> розглянуло запит щодо визнання доходу відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 листопада 1999 року № 290, і повідомляє.

Вартість товарів, відвантажених за договором купівлі-продажу

, умовами якого передбачено право покупця повернути товар протягом певного часу, визначається доходом і дебіторською заборгованістю.

Вартість повернутих

товарів відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, відображається за дебетом субрахунку 704 «Вирахування з доходу» та кредитом рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» і згідно з пунктом 17 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого Міністерством фінансів України від 31 березня 1999 року № 87, наводиться (без непрямих податків) у статті «Інші вирахування з доходу» (рядок 030 форми № 2).

Заступник міністра А. Мярковський



коментар редакції

Відвантаження товарів та їх повернення, навіть якщо ці господарські операції відбулися в одному
 звітному періоді, відображаються в обліку як самостійні операції

Чи потрібно визнавати в бухгалтерському обліку дохід в умовах, коли відвантаження товару та його повернення відбулися в одному звітному періоді й умовами договору купівлі-продажу між продавцем та покупцем передбачено можливість повернення останнім придбаного товару? Чи можна в межах одного звітного періоду визнавати дохід за підсумками остаточних розрахунків між продавцем та покупцем, урахувавши вартість повернених товарів?

Приблизно такі запитання було поставлено Мінфіну. Щоб відповісти на них, звернемося до норм Закону про бухоблік. Так, п. 5 ст. 9 згаданого Закону визначено, що

господарські операції має бути відображено в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому їх було здійснено. Причому підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, що фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи має бути складено при здійсненні господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її завершення (п. 5 ст. 9 Закону про бухоблік).

Отже, факт відвантаження товарів має бути відображено в бухгалтерському обліку на підставі підтверджуючих таке відвантаження первинних документів. При цьому, навіть якщо умовами договору купівлі-продажу передбачено право покупця повернути товар протягом визначеного строку,

вартість відвантажених товарів визнається доходом та дебіторською заборгованістю.

Повернення товарів

покупцем — це абсолютно інша господарська операція, відображати яку в бухгалтерському обліку потрібно окремо від інших господарських операцій, що їй передували. Тут необхідно керуватися вимогами Інструкції № 291, у характеристиці субрахунку 704 «Вирахування з доходу» якої зазначено, що вартість повернених покупцем товарів підлягає вирахуванню з доходу з відображенням за дебетом зазначеного субрахунку та кредитом рахунка 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками».

У Звіті про фінансові результати вартість повернених товарів (без непрямих податків) показується у статті «Інші вирахування з доходу» (рядок 030 форми № 2), вартість же відвантажених товарів (з урахуванням непрямих податків) показується у статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» за рядком 010 форми № 2 (п. 17 П(С)БО 3).

У бухгалтерському обліку зазначені операції слід показувати так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Відображено дохід від реалізації товарів покупцям

361

702

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (виписано податкову накладну)

702

641

3

Списано собівартість реалізованих товарів

902

281

4

Отримано оплату від покупців за продані товари

311

361

5

Відображено повернення товарів від покупців

704

361

6

Відкориговано суму податкових зобов’язань з ПДВ (методом «червоне сторно») (виписано розрахунок коригування до податкової накладної)

704

641

7

Сторновано собівартість реалізованих товарів

902

281

8

Перераховано грошові кошти покупцю за повернений товар

361

311

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі