Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у бухгалтерському обліку талонів на вивіз твердих побутових відходів

Редакція ПБО
Лист від 13.06.2007 р. № 31-34000-30-10/12154

Дохід та витрати

 

Щодо відображення у бухгалтерському обліку талонів на вивіз твердих побутових відходів

 

Лист Міністерства фінансів України від 13.06.2007 р. № 31-34000-30-10/12154

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення у бухгалтерському обліку талонів на вивіз твердих побутових відходів повідомляє.

Талони на вивіз твердих побутових відходів, придбані у ВАТ «Київспецтранс», у бухгалтерському обліку відображаються на

субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, за дебетом цього субрахунку відображається надходження талонів у касу, а за кредитом — вибуття (використання) при здійсненні господарських операцій. Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами у кількісно-вартісних показниках.

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

На думку Мінфіну, талони на вивезення відходів обліковуються як грошові документи

Підприємства, в діяльності яких

утворюються відходи, можуть розміщувати їх самостійно у спеціально відведених місцях чи об’єктах відповідно до санітарних норм та правил або ж передавати спеціалізованим підприємствам для подальшої утилізації, зберігання, захоронення тощо. За користування послугами таких спеціалізованих підприємств (зазвичай комунальних) справляється в установленому порядку плата. Отже, передаючи відходи спеціалізованому підприємству, підприємство фактично одержує від нього послугу з утилізації визначеної договором кількості відходів.

На практиці послуги з утилізації твердих побутових відходів надаються спеціалізованими підприємствами лише після попередньої оплати обсягу відходів, що передбачається до утилізації, та пред’явлення заздалегідь отриманих на такий оплачений обсяг певної кількості талонів на вивезення таких відходів (талонів на вивезення сміття). Для підприємств, які здійснюють самостійне вивезення твердих побутових відходів, ці талони є свого роду пропуском на полігон твердих побутових відходів, де такий талон відбирається. Ті ж підприємства, яким спеціалізовані підприємства надають ще й послуги з вивезення відходів, талон передають водію машини, що здійснює вивезення сміття.

У будь-якому випадку у

спеціалізованого підприємства отримуються не талони на вивезення відходів, а послуги з утилізації останніх. А талони лише підтверджують право підприємства в майбутньому отримати послуги від такого іншого підприємства з утилізації певної кількості відходів, запланованих до вивезення.

Як видно з листа, що коментується,

Мінфін указує на необхідність обліку талонів на вивезення сміття у складі грошових документів на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» разом з поштовими марками, оплаченими проїзними документами, путівками в санаторії, пансіонати, будинки відпочинку тощо.

Проте щодо цього має право на життя й інша точка зору. Хоча отримані підприємством талони на вивезення сміття і мають матеріальну форму, навряд чи від їх використання підприємство отримає економічні вигоди, оскільки за умовами договору зі спеціалізованим підприємством талони не може бути передано за цивільно-правовими угодами іншим особам. Отже, талони на вивезення сміття не відповідають критеріям визнання активів, що, у свою чергу, не дає права підприємству відобразити їх вартість у складі таких активів. Крім того, на відміну від поштових марок та путівок, на талонах не зазначено їх номінальну вартість. На них проставлено лише кількість твердих побутових відходів, яка підлягає утилізації за кожним конкретним талоном. Звідси випливає, що талони на вивезення твердих побутових відходів не можуть обліковуватися на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті», оскільки не виконують функцію грошового документа.

Водночас підприємство зобов’язане організувати належний контроль за рухом талонів на вивезення сміття. Для ведення обліку талонів доцільно використовувати позабалансові рахунки 06 «Гарантії та забезпечення отримані» і 08 «Бланки суворого обліку». Так, отримані від спеціалізованого підприємства талони на вивезення сміття зараховуються на рахунок 06 у сумі, що дорівнює вартості послуг з утилізації, і передаються на відповідальне зберігання або до каси підприємства, або відразу ж відповідальній за вивезення сміття особі. Згодом, у міру потреби, така уповноважена особа передає водіям комунального підприємства або видає під розписку водіям свого підприємства, які здійснюють вивезення сміття, ці талони і подає бухгалтерській службі звіт про використання (відомість на видачу) талонів у кількісному виразі з додаванням відривної частини (корінців) до таких талонів.

Отже, підприємства можуть самостійно вирішити, чи обліковувати талони на субрахунку 331, чи орієнтуватися на субрахунок 371.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

При використанні варіанта, запропонованого Мінфіном

1

Проведено попередню оплату утилізації твердих побутових відходів

371

311

2

Відображено податковий кредит з ПДВ за наявності податкової накладної

641

644

3

Отримано талони

331

371

4

Відображено талони на позабалансовому рахунку

08

5

Списано використані талони

91, 92, 93, 94

331

6

Списано талони з позабалансового рахунка

08

При використанні альтернативного варіанта

1

Проведено попередню оплату утилізації твердих побутових відходів

371

311

2

Відображено податковий кредит з ПДВ за наявності податкової накладної

641

644

3

Відображено вартість талонів на вивезення сміття, отриманих від спеціалізованого підприємства

06

4

Видано талони відповідальній за вивезення сміття особі

08

5

Надано послуги з утилізації відходів (підписано акт виконаних робіт з утилізації відходів)

91, 92, 93, 94

631

6

Списано податковий кредит з ПДВ

644

631

7

Відображено списання з позабалансового рахунка з підзвіту відповідальної особи (на підставі відомості на видачу талонів водіям, накладних на вивезення сміття, відривної частини використаних талонів)

08

8

Відображено списання талонів на вивезення сміття (на підставі акта виконаних робіт з утилізації відходів, відривної частини використаних талонів)

06

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі