Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку витрат на переробку сировини

Редакція ПБО
Лист від 22.06.2007 р. № 31-34000-10-16/12889

Запаси

 

Щодо обліку витрат на переробку сировини

 

Лист Міністерства фінансів України від 22.06.2007 р. № 31-34000-10-16/12889

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку витрат операційної діяльності повідомляє.

Відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку підприємствами здійснюється відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291. На

субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку» відображаються матеріали, передані в переробку на сторону та які надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів.

Затрати на переробку сировини, які оплачуються сторонній організації

на підставі договору, підписаного акта виконаних робіт (за вирахуванням непрямих податків, які відшкодовуються підприємству) відображаються за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів (сировини), що отримані з переробки. Аналітичний облік матеріалів, що передані в переробку, ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробників і контроль за операціями з переробки і відповідними витратами.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999 року № 246, та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 10 січня 2007 року № 2, при відпуску запасів у виробництво оцінка їх здійснюється за одним з таких методів: ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів, середньозваженої собівартості, собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО), нормативних затрат, ціни продажу. Вартість сировини та матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318, визнаються

прямими матеріальними витратами і включаються до виробничої собівартості продукції.

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Витрати на переробку сировини включають до складу собівартості отриманих виробів

Передані

підприємством (замовником) сторонній організації (виконавцю) для переробки (обробки, збагачення) у вироби сировина та матеріали продовжують залишатися власністю замовника. Інакше кажучи, до виконавця право власності на ці сировину та матеріали не переходить.

Згідно з Інструкцією № 291 передача замовником сировини (матеріалів) на переробку в готові вироби, які в подальшому використовуватимуться на тому ж підприємстві при виробництві власної готової продукції та включатимуться до собівартості отриманих з них виробів, відображається за дебетом субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку».

Передача матеріалів у переробку на сторону відображається записами тільки за відповідними субрахунками до рахунка 20 «Виробничі запаси».

Майте на увазі: у цьому випадку будь-якої

дебіторської заборгованості щодо розрахунків між замовником і виконавцем не виникає. Відбувається лише переміщення вартості запасів з одного субрахунку обліку виробничих запасів до іншого. При цьому аналітичний облік матеріалів, переданих у переробку, організовується в розрізі підприємств-переробників і повинен забезпечити контроль за операціями з переробки матеріалів у цих підприємств.

Отже,

витрати з переробки сировини та матеріалів, які оплачуються стороннім організаціям на підставі договору, відносяться безпосередньо до дебету рахунків обліку виробничих запасів, на яких обліковуються вироби (сировина), отримані з переробки (за вирахуванням непрямих податків, що відшкодовуються підприємству) (абзац третій листа, що коментується). Як бачимо, Мінфін пропонує не використовувати рахунок 23.

Первинним документом, що підтверджує факт виконання робіт і служить підставою для відображення результатів робіт в обліку, є підписаний акт виконаних робіт.

У подальшому при відпуску таких запасів у виробництво, рівно як і всіх інших, що значаться в обліку підприємства, їх оцінка здійснюється із застосуванням

методів оцінки їх вибуття, установлених обліковою політикою підприємства відносно відповідної одиниці обліку запасів (п. 16 П(С)БО 9), як:

— ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

— середньозваженої собівартості;

— собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);

— нормативних витрат.

До складу виробничої собівартості продукції, яка виготовляється підприємством включається, вартість сировини та матеріалів, що перероблені на стороні і створюють основу такої продукції, що виробляється, як прямі матеріальні витрати за умови, що їх можна безпосередньо віднести до конкретного об’єкта витрат (п. 12 П(С)БО 16).

У бухгалтерському обліку описані операції відобразяться таким чином:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Облік у замовника

1

Оприбутковано матеріали, отримані від постачальника (метал)

201

631

2

Відображено податковий кредит з ПДВ виходячи з вартості оприбуткованих матеріалів (за наявності податкової накладної)

641

631

3

Передано матеріали (метал) у переробку на сторону

206

201

4

Прийнято за актом виконаних робіт послуги переробки матеріалів (без урахування вартості раніше переданих у переробку матеріалів)

201

631

5

Відображено податковий кредит з ПДВ з вартості виконаних робіт із переробки (за наявності податкової накладної)

641

631

6

Оприбутковано зворотні відходи (стружку), отримані в результаті переробки матеріалів

209

206

7

Оприбутковано вироби (металовироби), отримані в результаті переробки матеріалів (за вирахуванням вартості зворотних відходів, отриманих у процесі переробки)

201

206

8

Оплачено виконавцю послуги переробки матеріалів

631

311

9

Відпущено вироби (металовироби), отримані в процесі переробки, для виробництва готової продукції

23

201

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі