Теми статей
Обрати теми

Про бухгалтерський облік асфальтового покриття та витрат на його поліпшення

Редакція ПБО
Лист від 15.12.2006 р. № 31-34000-20-23/27008

Основні засоби

 

Про бухгалтерський облік асфальтового покриття та витрат на його поліпшення

 

Лист Міністерства фінансів України від 15.12.2006 р. № 31-34000-20-23/27008

 

Міністерство фінансів України у зв’язку зі зверненням <...> щодо роз’яснення питань, викладених у вашому зверненні, повідомляє.

Облік основних засобів у розрізі груп, визначених пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року № 92, здійснюється з використанням Державного класифікатора України «Класифікація основних фондів (ДК 013-97)», затвердженого наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології та сертифікації від 19 серпня 1997 року № 507. Згідно із зазначеним Класифікатором дороги, вулиці, автостради (код 120000 «Будівлі промислові і спеціальні та інженерні споруди») належать до групи основних засобів «Будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої».

Відповідно до викладеного,

асфальтове покриття прилеглої до виробничої споруди території як результат заходів, що спричинили зміну якісних характеристик земельної ділянки, у бухгалтерському обліку відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, відображається на субрахунку 103 «Будинки та споруди».

Відповідно до пунктів 14 і 15 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 первісна (переоцінена) вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що спричиняє збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта.

Витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані та отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат.

Відповідно до пункту 29 Методичних рекомендацій щодо бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 вересня 2003 року № 561, рішення про характер та ознаки робіт, що здійснюються підприємством, тобто чи спрямовані вони на підвищення техніко-економічних можливостей (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція) об’єкта, яке призведе в майбутньому до збільшення економічних вигод, чи здійснюються вони для підтримання об’єкта в придатному для використання стані та отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації та істотності таких витрат.

Витрати на поліпшення основних засобів для відновлення майбутніх економічних вигод, очікуваних від їх використання, визнаються капітальними інвестиціями за умови, що балансова вартість активу не перевищує суми його очікуваного відшкодування.

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Витрати на облаштування асфальтового покриття формують первісну вартість об’єкта основних засобів

Посилаючись на Державний класифікатор України ДК 013-97 «Класифікація основних фондів», затверджений наказом Держстандарту України від 19 серпня 1997 року № 507, де

дороги, вулиці, автостради (код КОФ 120103) віднесено до групи основних засобів «Будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої», Мінфін у листах, що коментуються, доходить висновку, що асфальтове покриття прилеглої до виробничої споруди території є окремим об’єктом основних засобів, який слід обліковувати на субрахунку 103 «Будинки та споруди» до рахунка 10 «Основні засоби».

Дійсно, згідно з ще одним Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженим наказом Держстандарту України від 17.08.2000 р. № 507,

дороги для технологічного автотранспорту промислових підприємств (код ДК БС 2112.3), майданчики, тротуари та пішохідні зони (код ДК БС 2112.5), шляхи, вулиці, дороги та інші дорожні споруди (код ДК БС 2112.9) віднесено до інженерних споруд.

Відповідає асфальтове покриття (дороги для технологічного автотранспорту, майданчики, тротуари та пішохідні зони,

дороги та інші дорожні споруди) і критеріям визнання об’єктом основних засобів. Але тут слід розрізняти таке:

— якщо підприємством здійснюється

облаштування нового асфальтового покриття, то понесені при цьому витрати цілком можуть сформувати первісну вартість об’єкта основних засобів, яку і буде відображено за дебетом субрахунку 103 «Будинки та споруди»;

— якщо ж провадяться

поліпшення об’єкта — асфальтового покриття — (добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що спричиняють збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання такого об’єкта, то збільшується первісна (переоцінена) вартість цього об’єкта основних засобів на суму понесених при цьому витрат (п. 14 П(С)БО 7);

— коли об’єкт основних засобів (асфальтове покриття)

підтримується в робочому стані з метою отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, такі витрати включаються до складу витрат поточного звітного періоду (п. 15 П(С)БО 7).

Рішення про характер та ознаки

заходів, що здійснюються підприємством, тобто чи направлені вони на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта, яке приведе в майбутньому до збільшення економічних вигод, чи здійснюються вони для підтримання об’єкта в придатному для використання стані та отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, приймається керівником підприємства.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі