Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку витрат на будівництво

Редакція ПБО
Лист від 15.02.2007 р. № 31-34000-10-16/2959

Основні засоби

 

Щодо бухгалтерського обліку витрат на будівництво

 

Лист Міністерства фінансів України від 15.02.2007 р. № 31-34000-10-16/2959

(витяг)

 

Міністерство фінансів України на запит щодо роз’яснення окремих питань бухгалтерського обліку повідомляє.

1. Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року № 92, і Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 вересня 2003 року № 561,

витрати на будівництво об’єкта основних засобів, що здійснюється господарським або підрядним способом для власних потреб підприємства, з початку і до закінчення робіт та до введення його в експлуатацію визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом). При господарському способі виконання будівельно-монтажних робіт облік затрат забудовником ведеться на рахунку обліку капітальних інвестицій у кореспонденції з рахунками обліку виробничих запасів, послуг допоміжних виробництв, амортизації основних засобів і розрахунків з кредиторами (по заробітній платі, відрахуваннях на соціальні заходи, оплаті за послуги машин і механізмів тощо).

Якщо витрати здійснюються для підтримання об’єкта основних засобів в робочому стані

та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, то їх сума включається до складу витрат згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318.

<...>

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

При будівництві для власних потреб витрати визнаються капітальними інвестиціями незалежно
 від способу його здійснення

Будівництво об’єктів основних засобів для власних потреб підприємства може здійснюватися:

— власними силами підприємства, тобто

господарським способом;

— із залученням підрядних організацій —

підрядним способом;

— одночасно підрядним та господарським, або

змішаним способом.

При створенні основних засобів

підрядним способом їх бухгалтерський облік ведеться аналогічно до обліку придбання об’єктів основних засобів за грошові кошти.

Первісна вартість об’єкта, побудованого (виготовленого)

господарським способом, складається з прямих матеріальних витрат, витрат на оплату праці, загальновиробничих витрат, вартості послуг сторонніх організацій, амортизації основних засобів, що використовуються для такого будівництва (виготовлення) об’єкта та інших витрат, що включаються до первісної вартості згідно з п. 8 П(С)БО 7.

Причому, незалежно від того, яким способом (господарським, підрядним або змішаним) здійснюється

будівництво об’єкта основних засобів усі витрати визнаються при цьому капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом) та відображаються за дебетом субрахунку 151 «Капітальне будівництво» рахунка 15 «Капітальні інвестиції», а після введення об’єкта в експлуатацію та складання акта (типова форма № ОЗ-1) списуються на відповідний субрахунок обліку основних засобів. Інакше кажучи, навіть при господарському способі виконання будівельно-монтажних робіт зі зведення об’єкта основних засобів для власних потреб підприємства витрати забудовника обліковуються на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», а рахунок 23 «Виробництво» у цьому випадку не застосовується.

Якщо ж

забудовник несе витрати на підтримання об’єкта основних засобів, що перебуває в експлуатації, у робочому стані та отримання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, то в цьому випадку їх сума включається до складу витрат відповідно до вимог П(С)БО 16, тобто відображаються за дебетом рахунків 23, 91, 92, 93, 94.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі