Теми статей
Обрати теми

Про формування статутного фонду (капіталу) правом користування автомобілем

Редакція ПБО
Лист від 25.03.2003 р. № -

Нематеріальні активи

 

Про формування статутного фонду (капіталу) правом користування автомобілем

 

Лист Міністерства фінансів України від 25.03.2003 р.

 

Міністерство фінансів України повідомляє, що відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 року № 242, права користування майном входять до складу нематеріальних активів.

Формування статутного фонду (капіталу) правом користування автомобілем відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, відображається за дебетом рахунка 46 «Неоплачений капітал» та кредитом рахунка 40 «Статутний капітал», а оформлення права користування — за дебетом рахунка 12 «Нематеріальні активи» та кредитом рахунка 46 «Неоплачений капітал».

Заступник Державного секретаря А. Мярковський



коментар редакції

Операції з формування статутного капіталу та оформлення права користування відображаються
 в обліку двома різними записами

Первісною вартістю нематеріальних активів, унесених до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) їх справедлива вартість з урахуванням інших витрат, безпосередньо пов’язаних з доведенням нематеріального активу до стану, в якому він придатний для використання за призначенням (п. 14 П(С)БО 8).

Так-от, у листі, що коментується, Мінфін акцентує увагу на тому, що

формування статутного капіталу та оформлення права користування є абсолютно різними операціями, які повинні відображатись у бухгалтерському обліку окремими записами.

Дійсно, формування та подальше збільшення статутного фонду (капіталу) показується в бухгалтерському обліку записом за дебетом рахунка 46 «Неоплачений капітал» та кредитом рахунка 40 «Статутний капітал». Після оформлення права користування майном Мінфін рекомендує зробити запис за дебетом рахунка 12 «Нематеріальні активи» та кредитом рахунка 46 «Неоплачений капітал».

На наш погляд, щоб мати можливість сформувати первісну вартість об’єкта нематеріальних активів, що надійшов, доцільно провести запис за дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», а при введенні такого об’єкта в господарський оборот списати з кредиту цього субрахунку на відповідний субрахунок рахунка 12 «Нематеріальні активи».

У бухгалтерському обліку зазначені операції буде відображено так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Сформовано статутний капітал підприємства

46

40

2

Унесено як внесок до статутного капіталу право користування автомобілем

154

46

3

Оформлено в установленому порядку право користування автомобілем

122

154

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі