Теми статей
Обрати теми

Про облік замортизованих нематеріальних активів

Редакція ПБО
Лист від 21.07.2004 р. № 31-17310-01-29/13178

Нематеріальні активи

 

Про облік замортизованих нематеріальних активів

 

Лист Міністерства фінансів України від 21.07.2004 р. № 31-17310-01-29/13178

(витяг)

 

Міністерство фінансів України розглянуло звернення <...> про надання роз’яснення щодо проблем застосування чинного законодавства та повідомляє.

До запитання 2 щодо списання нематеріального активу у разі, якщо він повністю замортизував, але підприємство продовжує його використовувати

Нульова залишкова

вартість нематеріального активу, що повністю замортизував, яким підприємство продовжує користуватися і одержувати від нього економічні вигоди, не може вважатися підставою для його списання з балансу. Рішення про списання може бути прийнято компетентною комісією підприємства у випадках неможливості виконання нематеріальним активом функцій, що приводять до отримання підприємством економічної вигоди. Рішення про поліпшення нематеріального активу може прийматися незалежно від розміру його залишкової вартості за умови, що заходи щодо поліпшення об’єкта забезпечать отримання економічних вигод. Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 року № 242, підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів, щодо яких є активний ринок. Визначення терміна «активний ринок» наведено в пункті 4 цього Положення (стандарту).

<...>

Заступник міністра В. Чалий



коментар редакції

Нульова залишкова вартість нематеріального активу, яким підприємство продовжує користуватися,
 не може бути підставою для його списання

Одним з випадків вибуття нематеріальних активів є неможливість отримання підприємством у подальшому економічних вигод від його використання.

Проте в ситуації, коли залишкова вартість об’єкта нематеріальних активів досягла нульового значення, але актив до цього моменту все ще продовжує використовуватися підприємством у господарській діяльності, виникає запитання: чи є ця обставина підставою для списання такого активу з балансу?

Лист, що коментується, є відповіддю на це запитання.

Нульова залишкова вартість повністю замортизованого об’єкта нематеріальних активів, який підприємство продовжує використовувати та від нього одержує економічні вигоди, не може вважатися підставою для його списання з балансу, і підприємство, у принципі, може продовжити використання такого активу. І тільки у випадках неможливості виконання нематеріальним активом функцій, що приводять до отримання підприємством економічних вигод, рішення про списання може бути прийнято компетентною комісією підприємства.

У листі, що коментується, Мінфін пропонує

два варіанти збільшення залишкової вартості:

1) провести поліпшення нематеріального активу, рішення про яке, до речі, може прийматися незалежно від величини його залишкової вартості за умови, що заходи щодо поліпшення об’єкта забезпечать отримання економічних вигод;

2) здійснити переоцінку за справедливою вартістю об’єкта на дату балансу.

Щодо

переоцінки об’єкта нематеріальних активів з нульовою залишковою вартістю, то в п. 21 П(С)БО 8 зазначено, що його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об’єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми накопиченої амортизації.

На перший погляд, такий порядок збігається з передбаченим для аналогічних об’єктів основних засобів (п. 17 П(С)БО 7). Проте на відміну від основних засобів, підприємство може

здійснити переоцінку за справедливою вартістю на дату балансу лише тих нематеріальних активів, щодо яких існує активний ринок (п. 19 П(С)БО 8).

Активний ринок

, у свою чергу, — це ринок, якому притаманні такі умови (п. 4 П(С)БО 8):

— предмети, що продаються та купуються на цьому ринку, є однорідними;

— у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців;

— інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

Виходячи з наведеного визначення активного ринку можна дійти висновку, що коло повністю замортизованих об’єктів нематеріальних активів, які підпадають під переоцінку, набагато вужче, ніж об’єктів основних засобів з нульовою залишковою вартістю. Саме тому Мінфін зазначає, що в бухгалтерському обліку підприємства можуть значитися об’єкти нематеріальних активів

з нульовою залишковою вартістю аж до їх вибуття внаслідок настання обставин «неможливості отримання підприємством у подальшому економічних вигод від їх використання». Лише в цей момент відповідна первісна вартість об’єкта, який вибув, буде «згорнута» із сумою накопиченої амортизації щодо нього, що в обліку відобразиться кореспонденцією за дебетом рахунка 12 «Нематеріальні активи» та кредитом субрахунку 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі