Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками

Редакція ПБО
Лист від 26.03.2008 р. № 31-34000-10-10/10457

Нематеріальні активи

 

Щодо порядку відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками

 

Лист Міністерства фінансів України від 26.03.2008 р. № 31-34000-10-10/10457

 

Управління методології бухгалтерського обліку на запит щодо порядку відображення у бухгалтерському обліку права постійного користування земельними ділянками та статутного фонду у разі безоплатної передачі нерухомого майна повідомляє.

Наказом Міністерства фінансів України від  05.03.2008 № 353 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.03.2008 за № 225/14916, внесено зміни до Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.12.2006 № 1213, за якими

вартість права постійного користування земельними ділянками державними (казенними) та комунальними підприємствами відображається у складі нематеріальних активів у порядку, установленому Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 18.10.99 № 242.

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 № 291, за

рахунком 40 «Статутний капітал» відображаються операції з формування статутного фонду (капіталу) на підставі установчих документів підприємства.

У Звіті про власний капітал

(форма № 4) вартість безоплатно переданого майна, на яку зменшено статутний капітал, відображається в рядку 240, графа 3.

Начальник Управління В. Пархоменко



коментар редакції

Право постійного користування земельною ділянкою відображається в бухгалтерському обліку
 як нематеріальний актив

У світлі змін, унесених наказом № 353 до деяких нормативно-правових актів Мінфіну з бухгалтерського обліку, лист від 26.05.2006 р. № 31-34000-20/23-4625/6662 разом з недавнім листом від 26.03.2008 р. № 31-34000-10-10/10457 знову став актуальним.

Сьогодні

, як відомо, згідно зі ст. 92 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III право постійного користування земельною ділянкою (право володіння та користування земельною ділянкою, що перебуває в державній або комунальній власності, без установлення строку) одержують тільки підприємства , установи та організації, державної або комунальної форм власності. Інакше кажучи, чинним законодавством не передбачено отримання права постійного користування земельною ділянкою підприємствами іншої, ніж державна або комунальна, форми власності. Водночас сьогодні є великі підприємства, які в процесі приватизації зберегли (як правонаступники колишніх державних підприємств) право постійного користування земельними ділянками, на яких розташовувалися будівлі та споруди їх попередників — державних та комунальних підприємств (див. Рішення Конституційного Суду України від 22.09.2005 р. № 5-рп/2005). Згадані підприємства на рівні з власниками землі зобов’язані нараховувати та сплачувати земельний податок.

При цьому виникає питання про бухгалтерський облік такого права постійного користування земельною ділянкою, на якій розташовані об’єкти нерухомості підприємства, що перебувають у його власності, проте право власності на земельну ділянку ще не оформлено.

Пригадаємо, що державні (казенні) та комунальні підприємства після внесених свого часу змін до П(С)БО 2 та П(С)БО 8 отримані на праві постійного користування земельні ділянки повинні були відображати не як права у складі нематеріальних активів, а як земельні ділянки у складі основних засобів. Причому відображати в обліку вартість такої земельної ділянки потрібно було як безоплатно отриманої. Тепер п. 1 розділу III Положення № 1213, що містить таке правило, наказом № 353 викладено в новій редакції. Наразі все повернулося на «круги своя». Отже, вартість

права постійного користування земельними ділянками державні (казенні) та комунальні підприємства показують у складі нематеріальних активів у порядку, установленому П(С)БО 8, яке також підправлено, рівно як і П(С)БО 2.

При цьому

право постійного користування земельною ділянкою, підтверджене державним актом, відповідно до норм П(С)БО 8 визнається нематеріальним активом підприємства, якщо є вірогідність отримання майбутніх економічних вигод, пов’язаних із використанням цього права, і його вартість може бути достовірно визначено. На баланс підприємства (субрахунок 122 «Права користування майном») такий актив зараховується за первісною вартістю з урахуванням витрат, обумовлених п. 11 цього стандарту. Підставою для відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій є первинний документ, складений на підставі правовстановлюючого документа. Оскільки строк корисного використання цього об’єкта нематеріальних активів не обмежено (власне, як і самої землі), амортизація його вартості не здійснюється (п. 25 П(С)БО 8).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі