Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку витрат, пов’язаних з оформленням документів землеустрою орендованої земельної ділянки

Редакція ПБО
Лист від 05.02.2008 р. № 31-34000-10-16/2862

Нематеріальні активи

 

Щодо обліку витрат, пов’язаних з оформленням документів землеустрою орендованої земельної ділянки

 

Лист Міністерства фінансів України від 05.02.2008 р. № 31-34000-10-16/2862

 

Управління методології бухгалтерського обліку на запит щодо бухгалтерського обліку витрат, пов’язаних з оформленням документів землеустрою орендованої земельної ділянки, повідомляє.

Відповідно до пункту 6 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 року № 242, придбаний або отриманий нематеріальний актив зараховується до складу активів балансу, якщо існує ймовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена. Придбаний нематеріальний актив зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю, яка складається з фактичних витрат на його придбання та витрат на доведення до стану, у якому він придатний для використання.

Відповідно до пункту 5 зазначеного Положення та враховуючи наведене

, вартість права користування земельною ділянкою складається з урахуванням витрат на оформлення меж орендованої земельної ділянки.

Начальник Управління В. Пархоменко



коментар редакції

Витрати, пов’язані з оформленням землевпорядних документів на орендовану земельну ділянку, капіталізуються

Право оренди земельної ділянки

(тобто тимчасового користування) разом з правом постійного користування земельною ділянкою є різновидом права користування землею. Причому орендодавцями земельних ділянок можуть бути лише їх власники та уповноважені особи.

При оформленні документів на оренду земельних ділянок підприємства-орендарі несуть витрати, пов’язані з отриманням:

акта визначення меж земельної ділянки, яка надається в оренду, у натурі (на місцевості) — у разі невизначення їх у натурі;

проекту відведення земельної ділянки — у разі надання його в оренду зі зміною цільового призначення.

Посилаючись на норми П(С)БО 8, у листі, що коментується, Мінфін обґрунтовує необхідність

капіталізації витрат на проведення робіт з визначення меж орендованих земельних ділянок на місцевості з подальшим включенням подібних витрат до складу первісної вартості права користування земельною ділянкою.

Власне такий висновок випливає з визначення нематеріального активу, наданого в п. 4 П(С)БО 8, і назви однієї з груп бухгалтерського обліку нематеріальних активів, перелічених у його п. 5. Отже, якщо підприємство має намір використовувати земельну ділянку, узяту в оренду, понад один рік або операційний цикл, якщо він перевищує один рік (строк договору оренди земельної ділянки понад один рік), то витрати, пов’язані з оформленням землевпорядних документів підлягають відображенню за дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» з подальшим списанням сформованої первісної вартості об’єкта до дебету субрахунку 122 «Права користування майном». Такий об’єкт нематеріальних активів зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю, що складається з фактичних витрат на його придбання та витрат на доведення до стану, в якому він придатний для використання за призначенням.

Слід звернути увагу, що у 2008 році землі державної та комунальної власності надаються в оренду (точніше продається право на їх оренду) виключно переможцям земельних аукціонів (п. 8 розділу II Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI). Очевидно, що сума, сплачена за придбаний лот (під яким розуміють об’єкт земельних торгів (у цьому випадку — право на оренду земельної ділянки) з якісними та кількісними характеристиками, що виставляється для продажу на аукціоні) та реєстраційний внесок може бути розцінено як фактичні витрати, пов’язані з придбанням нематеріальних активів, та включено до складу його первісної вартості.

Якщо ж

орендовану земельну ділянку передбачається використовувати менше року (або операційний цикл не перевищує одного року), то зазначені витрати відносяться до витрат поточного звітного періоду.

Зверніть увагу: витрати, пов’язані з

оформленням договору оренди земельної ділянки, відразу визнаються в бухгалтерському обліку витратами звітного періоду з включенням до складу витрат операційної діяльності підприємства та відображенням за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» (див. коментар до листа Мінфіну від 03.03.2007 р. № 31-34000-20-10/4373 на с. 15).

Зауважте також, що на відміну від права постійного користування земельною ділянкою, зараховане до складу нематеріальних активів

право оренди земельної ділянки амортизується (п. 25 П(С)БО 8).

До речі, коли йдеться про подібні витрати, понесені при придбанні земельних ділянок у власність, то ці витрати як пов’язані з отриманням прав на об’єкт основних засобів (якою є земельна ділянка) згідно з п. 8 П(С)БО 7 формують його первісну вартість та відображаються в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 101 «Земельні ділянки». Амортизація щодо таких об’єктів, як відомо, не нараховується (п. 22 П(С)БО 7).

Орендна плата за земельну ділянку

обліковується у складі витрат операційної діяльності підприємства залежно від функціонального призначення.

У бухгалтерському обліку орендаря витрати, пов’язані з оформленням землевпорядних документів на орендовану земельну ділянку, відображаються такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Виконано роботи з визначення меж орендованої земельної ділянки в натурі (на місцевості)

154

631

2

Зареєстровано в установленому порядку договір оренди землі

122

154

3

Нараховано орендну плату за землі державної та комунальної власності

23, 91, 92, 93, 94

641

4

Нараховано орендну плату за землі приватної власності

23, 91, 92, 93, 94

685

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі