Теми статей
Обрати теми

Щодо визнання відстроченого податку на прибуток з операцій безоплатно отриманих основних засобів

Редакція ПБО
Лист від 29.11.2002 р. № 053-39152

Податок на прибуток

 

Щодо визнання відстроченого податку на прибуток з операцій безоплатно отриманих основних засобів

 

Лист Міністерства фінансів України від 29.11.2002 р. № 053-39152

 

Міністерство фінансів України на запит щодо визнання відстроченого податку на прибуток з операцій безоплатно отриманих основних засобів повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2000 року № 353,

вартість безоплатно отриманих основних засобів відповідає критеріям визнання постійної різниці. Належна сума податку на прибуток відображається за дебетом субрахунку 424 «Безоплатно одержані необоротні активи» і кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами».

Начальник Департаменту податкової політики
та доходів бюджету І. Якушик



коментар редакції

При безоплатному отриманні об’єктів основних засобів визнається поточний податок на прибуток

Отримавши

безоплатно об’єкт основних засобів (фондів), підприємство, виконуючи вимоги п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зобов’язано віднести його вартість до валового доходу . Разом з тим, оскільки не було понесено витрати не придбання таких активів, їх вартість не підлягає амортизації в податковому обліку (п.п. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 зазначеного Закону).

Безоплатне отримання об’єктів основних засобів для цілей бухгалтерського обліку розглядається як

збільшення додаткового капіталу з відображенням за кредитом субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи». Причому збільшення додаткового капіталу відбувається на суму, що дорівнює справедливій вартості безоплатно отриманого об’єкта основних засобів, без урахування інших обов’язкових платежів та витрат, пов’язаних з доведенням об’єкта до працездатного стану. Сплачені суми зазначених інших витрат не може бути визнано додатковим капіталом. Такі «додаткові» витрати збільшують виключно первісну вартість об’єкта основних засобів.

У бухгалтерському обліку щодо безоплатно отриманих об’єктів основних засобів (крім вартості землі та незавершених капітальних інвестицій)

нараховується амортизація із застосуванням одного з методів амортизації, установлених П(С)БО 7. При цьому одночасно з нарахуванням амортизації в такій самій сумі зменшується відображена раніше сума додаткового капіталу та визнається дохід від безоплатно отриманих основних засобів. Дохід відображається в сумі амортизації одночасно з її нарахуванням за кредитом субрахунку 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів».

Майте на увазі: якщо первісна вартість безоплатно отриманого об’єкта основних засобів включає суму обов’язкових платежів та витрат, то сума нарахованої амортизації включатиме і суми

інших витрат, а от додатковий капітал потрібно зменшувати і дохід слід визнавати без таких сум.

Як видно, безоплатне отримання необоротного активу спричиняє виникнення доходу лише в податковому обліку, що автоматично впливає на зростання зобов’язань зі сплати податку на прибуток до бюджету. У бухгалтерському ж обліку така операція не впливає на величину облікового прибутку (збитку) ні в момент оприбуткування об’єкта основних засобів, ні при визнанні доходу (Дт 424 — Кт 745), який у результаті компенсується нарахованою амортизацією (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 13). Інакше кажучи, у цьому випадку маємо справу з

постійною різницею між податковим та бухгалтерським (обліковим) прибутком (збитком). Як наслідок, тут ідеться не про відстрочений, а про поточний податок на прибуток. А згідно з п. 4 П(С)БО 17 поточний податок на прибуток визнається зміною власного капіталу, якщо податки виникають за операціями, відображеними на рахунках власного капіталу.

Отже, відображаючи в бухгалтерському обліку справедливу вартість безоплатно отриманих об’єктів основних засобів за дебетом рахунка 10 «Основні засоби» (для можливості формування первісної вартості об’єкта рекомендуємо в цій ситуації застосовувати субрахунок 152 «Придбання (створення) основних засобів») та кредитом субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи», суму

податку на прибуток (за діючою ставкою оподаткування), що належить до сплати з цієї величини, слід показати записом за дебетом субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи» та кредитом рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами» (субрахунок 641 «Розрахунки за податками»).

Зверніть увагу: останню проводку слід робити не тільки при безоплатному отриманні об’єктів основних засобів, але й при безоплатному отриманні будь-якого об’єкта інших видів необоротних активів.

А в бухгалтерському обліку при безоплатному отриманні об’єкта основних засобів записи будуть такими:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Відображено формування первісної вартості безоплатно отриманого об’єкта основних засобів у момент оприбуткування об’єкта на суму:
— справедливої вартості з одночасним відображенням збільшення додаткового капіталу

152

424

— інших обов’язкових платежів та витрат, пов’язаних з доведенням об’єкта до працездатного стану

152

377, 63, 65, 685

2

Нараховано поточний податок на прибуток зі справедливої вартості безоплатно отриманого об’єкта основних засобів

424

641

3

Уведено в експлуатацію безоплатно отриманий об’єкт основних засобів за первісною вартістю

10

152

4

Нараховано амортизацію в місяці, наступному після введення об’єкта в експлуатацію

23, 91, 92, 93, 94

131

5

Одночасно відображено дохід від безоплатно отриманого об’єкта основних засобів у сумі пропорційно нарахованої амортизації (без урахування величини сплаченого зі справедливої вартості поточного податку на прибуток)

424

745

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі