Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Ревізія відокремленого підрозділу органами ДКРС

Редакція ПБО
Стаття

Ревізія відокремленого підрозділу органами ДКРС

 

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XII право на проведення планової виїзної ревізії підконтрольної установи органам ДКРС надається у разі, коли такій установі не пізніше ніж за десять днів до дня проведення ревізії надіслано письмове повідомлення із зазначенням дати початку та закінчення її проведення. Кого повинен повідомити орган ДКРС щодо проведення ревізії фінансово-господарської діяльності відокремленого підрозділу: відокремлений підрозділ або юридичну особу, до якої належить цей підрозділ? Яким способом контролюючий орган має попередити щодо проведення ревізії?

 

Згідно з

п. 3 Порядку проведення інспектування державною контрольно-ревізійною службою, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006 р. № 550 (далі — Порядок № 550), об’єктами контролю органів ДКРС є підконтрольна установа, інший суб’єкт господарювання, включаючи його структурні та відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами, щодо якого орган служби має повноваження та підстави для проведення ревізії відповідно до законодавства.

Таким чином, у цілому об’єктом контролю все ж таки є

юридична особа, до складу якої входять її відокремлені підрозділи, які у свою чергу можуть мати відокремлений баланс або ні.

Повідомлення про проведення ревізії направляється органами ДКРС лише

керівнику юридичної особи. У подальшому керівник юридичної особи самостійно приймає рішення про спосіб повідомлення відокремлених підрозділів щодо проведення органами ДКРС контрольного заходу.

Але на практиці, хоча це і не є обов’язковою нормою, з метою уникнення непорозумінь та документального забезпечення контрольних дій, особливо в тих випадках коли об’єкт контролю — юридична особа та його відокремлений підрозділ — не юридична особа (з відокремленим балансом) мають різне адміністративно-територіальне розташування, відповідний територіальний орган ДКРС може за власною ініціативою додатково повідомити відокремлений підрозділ про початок проведення контрольного заходу безпосередньо в цьому відокремленому підрозділі.

Як зазначено в

п. 8 Порядку № 550, орган ДКРС, що проводить планову виїзну ревізію, повідомляє об’єкту контролю про дати початку та закінчення такої ревізії одним із способів, визначених у п. 39 Порядку № 550. Такими способами є:

— вручення повідомлення особисто під підпис керівнику або головному бухгалтеру об’єкта контролю;

— вручення повідомлення через канцелярію (діловодну службу) з відміткою про дату його реєстрації в журналі вхідної кореспонденції об’єкта контролю та підписом працівника канцелярії (загального відділу), який здійснив реєстрацію;

— надіслання повідомлення рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням.

Підкреслимо, що повідомлення про дати початку та закінчення ревізії надсилається у випадку проведення

планової виїзної ревізії. При цьому така ревізія розпочинається не раніше ніж через 10 календарних днів після надіслання об’єкту контролю повідомлення. Щодо проведення позапланової виїзної ревізії та зустрічної звірки орган ДКРС не повідомляє об’єкту контролю (п. 8 Порядку № 550).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі