Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Перевірка питань, не включених до програми ревізії

Редакція ПБО
Стаття

Перевірка питань, не включених до програми ревізії

 

Чи має право орган ДКРС вимагати від підконтрольної установи інформацію, яку не включено до переліку передбачених програмою ревізії питань?

 

Згідно з

п. 7 Порядку проведення інспектування державною контрольно-ревізійною службою, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006 р. № 550 (далі – Порядок № 550), у ході підготовки до ревізії посадовими особами ДКРС складається у двох примірниках програма ревізії, в якій визначаються найменування об’єкта контролю, тема, період та питання, що підлягають ревізії відповідно до компетенції служби. Програма затверджується керівником органу служби чи його заступником. Один примірник програми ревізії видається керівнику об’єкта контролю чи його заступнику під підпис на примірнику органу служби для ознайомлення.

Тобто ревізори повинні дотримуватись питань, що зазначені у програмі ревізії. Однак необхідно мати на увазі, що ревізія передбачає проведення комплексу відповідних заходів, зокрема,

документальну та фактичну перевірку фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи. Вона повинна забезпечувати виявлення фактів порушення законодавства, установлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб.

Документальна перевірка

передбачає контроль за установчими, фінансовими, бухгалтерськими (первинними і зведеними) документами, статистичною та фінансовою звітністю, господарськими договорами, розпорядчими та іншими документами об’єкта контролю, пов’язаними з плануванням і провадженням фінансово-господарської діяльності, веденням бухгалтерського обліку, складенням фінансової звітності. У разі ведення бухгалтерського обліку з використанням електронних засобів зберігання і обробки інформації на вимогу посадової особи служби керівник об’єкта контролю повинен забезпечити оформлення відповідних документів на паперовому носії. Надання документів посадовим особам ДКРС забезпечується керівником об’єкта чи його заступником.

Фактична перевірка

передбачає контроль за наявністю грошових сум, цінних паперів, бланків суворої звітності, оборотних і необоротних активів, інших матеріальних і нематеріальних цінностей шляхом проведення інвентаризації, обстеження та контрольного обміру виконаних робіт, правильністю застосування норм витрат сировини і матеріалів, виходу готової продукції і природних втрат шляхом організації контрольних запусків у виробництво, контрольних аналізів готової продукції та інших аналогічних дій за участі відповідних спеціалістів. Посадові особи ДКРС мають право вимагати від керівників об’єкта контролю організацію та проведення фактичної перевірки в присутності посадових осіб служби та за участі матеріально-відповідальних осіб, а у разі перевірки обсягу виконаних робіт — також представників суб’єкта господарювання
— виконавців робіт.

Більше того, для дослідження питань, передбачених програмою ревізії, посадові особи ДКРС навіть

мають право отримувати на об’єкті контролю перелік відомостей, що становлять комерційну таємницю. Про це прямо зазначається в абзаці другому п. 17 Порядку № 550.

Відносно програми ревізії слід додати, що для повноти дослідження питань під час проведення ревізії посадовими особами ДКРС можуть уноситися до неї

зміни (п. 7 Порядку № 550). Робиться це за письмовим погодженням з керівником контролюючого органу чи його заступником.

Ігор ОМЕЛЬЧЕНКО, начальник відділу КРУ в Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі