Теми статей
Обрати теми

Щодо списання державного майна бюджетними установами

Редакція ПБО
Лист від 06.03.2008 р. № 10-24-3206

Щодо списання державного майна бюджетними установами

 

Лист Фонду державного майна України від 06.03.2008 р. № 10-24-3206

 

Фонд державного майна України розглянув лист Державного казначейства України від 09.02.2008 № 3.4-04/456-2246 щодо надання роз’яснення

стосовно застосування Порядку списання об’єктів державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2007 р. № 1314, бюджетними установами та повідомляє таке.

Відповідно до пункту 2 Порядку списання об’єктів державної власності дія цього Порядку поширюється на майно, що передане казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям, закріплене за підприємствами, установами та організаціями, які перебувають у віданні Національної академії наук і галузевих академій наук, майно, що не ввійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації (корпоратизації), але перебуває на їх балансі.

Крім того, згідно з сьомим абзацом пункту 5 вищезазначеного Порядку, списання майна, що перебуває на балансі суб’єкта управління, здійснюється таким суб’єктом відповідно до цього Порядку.

Виходячи з вищенаведеного, Фонд державного майна вважає, що

дія цього Порядку поширюється на майно бюджетних установ та організацій.

При цьому слід зауважити, що згідно з пунктом 1 зазначеного Порядку,

цей Порядок визначає механізм списання матеріальних активів, що відповідно до законодавства визначаються основними фондами (засобами), незалежно від їх вартості.

Заступник голови Фонду С. Лєдомська



коментар редакції

Як списувати основні засоби бюджетним установам

У листі, що коментується, ФДМ роз’яснив, що Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314 (далі — Порядок № 1314), див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 100, поширюється також і на операції зі

списання основних засобів, що перебувають на балансі бюджетних установ та організацій.

У свою чергу, Держказначейство своїм листом від 28.03.2008 р. № 3.4-04/928-3094 направило цей лист ФДМ для використання в роботі міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, органам Держказначейства та фінуправлінням.

У зв’язку з цим бюджетним установам необхідно звернути увагу на такі моменти:

1. Як зазначає ФДМ у листі, відповідно до Порядку № 1314 списанню підлягають основні засоби бюджетних установ, які належать до об’єктів державної власності,

незалежно від їх вартості.

Це означає, що при списанні таких об’єктів слід керуватися не Типовою інструкцією про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України і Міністерства економіки України від 10.08.2001 № 142/181 (далі — Інструкція № 142/181), а Порядком № 1314.

А як бути з Інструкцією № 142/181? Інструкція № 142/181 застосовується бюджетними установами при списанні основних засобів тільки в частині, яка не суперечить Порядку № 1314, а при списанні таких матеріальних цінностей, як запаси, у тому самому порядку, що і раніше.

Мабуть, Держказначейство незабаром приведе Інструкцію № 142/181 у відповідність до вимог Порядку № 1314. Принаймні дуже хочеться в це вірити.

2. Крім випадків списання, перелічених в Інструкції № 142/181, у п. 4 Порядку № 1314 зазначається, що списанню підлягає майно, яке

не може бути відчужене і безоплатно
передане
.

Щодо морально застарілої комп’ютерної техніки, придатної для подальшого використання, то Порядок № 1314 дозволяє передавати її до сфери управління місцевих органів виконавчої влади з подальшою передачею до відповідних бюджетних закладів, установ та організацій.

3. Списання основних

засобів бюджетних установ, які належать до об’єктів державної власності, незалежно від їх вартості провадиться тільки на підставі рішення вищої за рівнем організації.

Крім того, списання нерухомого майна, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання, рухомого складу залізничного транспорту, закріпленого за установами, які перебувають у віданні Національної академії наук та галузевих академій наук

провадиться тільки за погодженням з ФДМ, а при списанні об’єктів незавершеного будівництва — тільки за погодженням з державним органом приватизації за місцезнаходженням бюджетної установи.

Списання основних засобів,

первісна вартість яких менше 1 тис. грн. і на які нараховано 100 % знос, здійснюється за рішенням керівника установи.

Для отримання дозволу на списання основних засобів бюджетна установа повинна надати вищій за рівнем організації документи, перелічені в п. 6 Порядку № 1314.

4. За необхідності суб’єкт управління майном (вища за рівнем організація) може запитати в бюджетної організації додаткові документи про майно, що списується. У такому разі необхідно про це в 10-денний строк повідомити бюджетну установу.

Після отримання всіх необхідних документів суб’єкт управління майном протягом

30 робочих днів має надати бюджетній установі згоду або відмовити в погодженні на списання основних засобів.

Рішення на отримання згоди на списання майна оформлюється у вигляді

розпорядчого акта, а в разі відмови — листом.

5. При отриманні згоди на списання основних засобів, керівник установи в загальновстановленому порядку створює комісію для списання таких об’єктів.

За результатами роботи комісії складається протокол, до якого обов’язково додають такі документи:

— акт інвентаризації майна, яке пропонується до списання;

— акти технічного стану майна, яке пропонується до списання;

— акти на списання майна.

Усі перелічені вище документи затверджує керівник бюджетної установи. Форми цих документів наведено в додатках 1 — 2 до Порядку № 1314.

За результатами проведення всіх процедур списання, які відповідають і Інструкції № 142/181, керівник бюджетної установи в

місячний строк після закінчення процедури розбору, демонтажу та оприбуткування брухту та відходів основних засобів подає до вищої за рівнем організації Звіт про списання майна. Форму такого звіту наведено в додатку 3 до Порядку № 1314.

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі