Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Проценти за депозитом не врахували у складі валових доходів

Редакція ПБО
Стаття

Проценти за депозитом не врахували у складі валових доходів

 

Ситуація

Відповідно до умов депозитного договору у грудні 2007 року підприємству нараховано проценти в сумі 5000 грн. Бухгалтер не відобразив проценти за депозитом у складі валового доходу. Помилку виявлено у травні 2008 року. Діяльність підприємства у 2007 році була прибутковою.

 

Порушення

Підприємством порушено

п.п. 4.1.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), згідно з яким до складу валового доходу платника податків включаються доходи від спільної діяльності та у вигляді дивідендів, отриманих від нерезидентів, процентів, роялті, володіння борговими вимогами, а також доходів від здійснення операцій лізингу (оренди).

 

Аналіз ситуації

Згідно з

п. 1.10 Закону про податок на прибуток проценти — це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених на визначений строк коштів або майна. До них, зокрема, належать платежі за використання коштів, залучених у депозит.

Доходи у вигляді процентів за депозитом включаються до складу валових доходів підприємства виходячи з вимог

п.п. 4.1.4 Закону про податок на прибуток (див. «Вісник податкової служби України», 2005, № 13 — 14).

Звертаємо увагу: датою збільшення валового доходу є дата нарахування процентів у строки, установлені депозитним договором (

п.п. 11.3.6 Закону про податок на прибуток).

У зв’язку з тим, що підприємство не відобразило суму нарахованих у грудні 2007 року процентів за депозитом у складі валових доходів, відбулося заниження оподатковуваного прибутку за декларацією за 2007 рік на

5000 грн. У свою чергу, це спричинило недоїмку з податку на прибуток у сумі 1250 грн. (5000 х 25 %)

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення самостійно виявлених помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток у минулих звітних періодах, установлено

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок № 143) відповідно до п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податку перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181).

Згідно з цими документами помилки, допущені в декларації з податку на прибуток, може бути виправлено за допомогою будь-якого зі способів:

— через

поточну декларацію з податку на прибуток;

— через

уточнюючий розрахунок (УР) за формою, наведеною в додатку до Порядку № 143.

Якщо помилки спричинили заниження податкового зобов’язання, то платник податків зобов’язаний самостійно нарахувати і сплатити до бюджету не тільки суму недоплати, а й суму штрафних санкцій у розмірі 5 % від такої недоплати.

При виборі першого способу виправлення помилки платник податків у ряд.

02.2 «самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів» декларації за півріччя 2008 року відобразить суму неврахованих валових доходів (5000 грн.) зі знаком «+», а в ряд. 22 декларації — суму штрафу (1250 х 5 % = 63 грн.). Сплатити до бюджету суму недоплати і штраф необхідно за строком сплати податкового зобов’язання, відображеного в декларації за півріччя 2008 року.

Звертаємо увагу, що відсутність у ряд.

22 декларації з податку на прибуток суми самоштрафу буде сприйнято представниками головного податкового відомства як невиконання умов п. 17.2 Закону № 2181, що загрожує підприємству застосуванням штрафних санкцій за п.п. 17.1.3 Закону № 2181. Про це йшлося в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 16, с. 35.

Якщо підприємство не має наміру ризикувати, чекаючи строків подання декларації за півріччя, воно може скористатися другим способом виправлення помилки і подати до місцевої ДПІ

уточнюючий розрахунок до декларації з податку на прибуток за 2007 рік. На відміну від поточної декларації, через УР помилку можна виправити в будь-який момент.

Майте на увазі: при виборі другого способу виправлення помилки суму недоплати і штраф необхідно перерахувати до бюджету до надання уточнюючого розрахунку (

п. 17.2 Закону № 2181). У противному разі самоштраф розглядатиметься податківцями як податковий борг з відповідним застосуванням штрафних санкцій. Нижче наведемо фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку.

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за 2007 рік

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+5000

код

01.6

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+5000

 

 

 

 

 

 

 

 

...

2

 

...

3

 

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+ 5000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у процентах

5

25

...

6

 

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+1250

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

3000 (умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

4250

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки р. 7 х 0,05

8

63

 

Матеріал підготувала економіст-аналітик
Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі